Két elnök, aki szinte egyszerre halt meg – július 4-én

Az alapító atyák

1776. július 4-én a Kontinentális kongresszus elfogadta a Brit Birodalomtól való függetlenséget, így az Amerikai Egyesült Államok megszületett. (a képen Thomas Jefferson és John Adams)

A dokumentumot egy öttagú bizottság fogalmazta meg, amelynek tagja volt John Adams, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Robert L. Livingstone és Roger Sherman is. A nyers változat alapján Jefferson fogalmazta meg az első verziót, amely módosítva, majd kiegészítve került a Kongresszus elé.

Összesen 56 személy írta alá, akik között ott volt John Adams és Thomas Jefferson is. (a képen az előterjesztés pillanata)

John Adams

Adams az első amerikai elnök, George Washington alelnöke volt, majd őt követve lett elnök, a tőle nyolc évvel fiatalabb Jefferson pedig az ő alelnöke volt, majd lett őt követve a harmadik amerikai elnök.

Washington számára nem igazán voltak szimpatikusak a pártmozgalmak, de ez nem akadályozta meg a következő két utódját, hogy amikor az első két amerikai párt megalakult, Adams a föderalista, Jefferson pedig a demokrata-republikánus párt vezetője legyen.

A sok tekintetben sikeres Adams, akinek 1825-ben a fia is amerikai elnök lett, elnökként nem igazán volt sikeres, amelyet a saját kabinetje is hamar észrevett, így inkább Hamiltont bízták meg a politikai ügyek intézésével. Ennek eredményeképpen Jefferson le is győzte a következő választáson.

Thomas Jefferson

Jefferson sem az elnöki nagyságával került be a történelembe, hanem sokoldalúságával, hiszen a földműveléstől a paleontológiáig, a régészettől az írásig mindennel foglalkozott.

Ő alapította a demokrata-republikánus pártot, ahogyan a Virginiai Egyetemet is. Hatalmas könyvtára volt, s egyszer azt mondta “Nem tudok könyvek nélkül élni.”, majd a Kongresszusi Könyvtár leégése miatt a saját 6487 kötetét ajánlotta fel 23 950 dollárért. Sokat tett a szabadságjogokért, s közben csodálta az indiánokat az életmódjuk miatt. (a képen Franklin, Adams és Jefferson)

Washington alatt külügyminiszter volt, majd a választásokon döntetlen ért el, de a képviselőház mellette döntött. Elnöksége alatt törölték el a rabszolgabehozatalt, amelynek pikáns eleme volt, hogy ő maga is rabszolgatartó volt, sőt egy tőle harminc évvel fiatalabb rabszolgájától hat gyermeke is született.

A két politikus kapcsolata az 1800-as rágalmazó hangvételű kampányban megromlott, de bő egy évtizeddel később, 1812. január 1-én Adams üdvözlő levelet küldött Jeffersonnak, amelyre ő egy emlékező feljegyzéssel válaszolt. Ezzel a barátság újrakezdődött vagy folytatódott, s egészen a halálukig tartott.

Az alapító atyák halála – szinte egyszerre – két elnök július 4-én

Éppen ötven év telt el a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásától, amikor szomorú események következtek.

Adams 1826. július 4-én délután, haldoklása közben is azon mérgelődött, hogy a nagy vetélytársa, Thomas Jefferson túléli őt. Összesen 90 évet és 247 napot élt, s nem is gondolhatta, hogy csak majdnem két évszázaddal később élik túl, mint a leghosszabb ideig élő elnök. (a képen John Adams halála előtt)

john-q-adams-death.jpg

Az utolsó szavai délután öt óra tájt is Jeffersonra utaltak: “Thomas Jefferson még mindig életben maradt.”

A Quincyben elhunyt Adams nem tudhatta, hogy öt órával korábban, déltájban, Monticellóban már Thomas Jefferson is elhunyt.

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Washington nem létező királysága

Amikor Washington egyszerre győzte le a himlőt és az angolokat

A százszázalékos amerikai elnök – George Washington

Egy amerikai elnök különleges halála

35 döntetlen után új elnök – elnökválasztás Amerikában 221 éve 

Grant tábornok furcsa szokásai

A helytelen következtetés – Lincoln és a jog humora

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?