Washington nem létező királysága – amikor George Washington visszautasította a koronát

A levél

1782. május 22-én Lewis Nicola ezredes, néhány tiszttársával egyetemben, levelet küldött George Washingtonnak, aki éppen a New York állambeli Newburgh-ben táborozott seregével.

Ebben a levélben Nicola ezredes azt javasolta Washingtonnak, hogy legyen az Egyesült Államok királya. Így aztán III. György brit király helyett lehetne ő is György király – ezt persze így nem fogalmazta meg, de legalább nem kellett volna új nevet és rangot megtanulni a polgároknak 🙂

A levélben Washington figyelmébe ajánlotta Velence, Genova és Hollandia történelmét, s a köztársasági léttel járó nehézségeket, valamint azt, hogy ezzel szemben a királyságok és császárságok erőseknek és hatalmasoknak tűnnek, különösen Nagy-Britannia.

Nicola levele nem abszolutista monarchiát javasolt, hanem alkotmányos monarchiát, vagyis nem tekintette zsarnoknak Washingtont, de ő, mármint Washington, hevesen ellenezte és egyértelműen elutasította a javaslatot, így aztán pár évvel később amerikai király helyett az egyik legjobb amerikai elnök lett.

usaking.jpgWashington a válaszában egyenesen megtiltotta, hogy ezt a témát bármikor is elővegyék újra. Nicola ezredes annyira a szívére vette az elutasítást,  hogy három levelet is írt, amelyben Washington bocsánatát kérte.

 Az ügy azonban még nem ért véget a bocsánatkérő levelekkel.

Washington nem létező királysága

Egy évvel később a kontinentális hadsereg tisztjei lázadni kezdtek el, mert már régóta nem kaptak bért, s ők is azzal fenyegetőztek hogy Washington királlyá vagy diktátorrá kiáltják ki.

George Washington azonban a 192 cm-es magasságával kiállt eléjük és újra felszólalt ez ellen, majd egy érzelemdús, hatásos beszéddel meggyőzte a katonákat, hogy legyenek türelmesebbek. A szavaira többen elsírták magukat és a lázadás elhalt.

Ez a lázadás azonban megerősítette azokat a vélekedéseket, hogy egy szövetségi fővárost kell alapítani, amelyet szükség esetén meg tudnak védeni, mert Pennsylvaniában a részeg, randalírozó katonák tulajdonképpen elűzték a Kongresszust a városból. Hamarosan megalapították hát a szövetségi fővárost, amelyet az első elnök, George Washington tiszteletére 1791. szeptember 9-én Washingtonnak neveztek el. Így, ha már király nem lett belőle, legalább a főváros az ő nevét viseli azóta is.

Az egyre idősödő elnök azonban egyre kevésbé tudott az ország foglalkozni, s bár másodszor is egyhangúlag választották meg, nem tudott úrrá lenni a problémákon, sőt ő maga is egyre erősebb fóbiáktól szenvedett. Igaz “uralkodótársa”, III. György sem volt egyszerű eset a briteknek.

   Források – djp

Kapcsolódó posztok

Amikor Washington egyszerre győzte le a himlőt és az angolokat

A százszázalékos amerikai elnök – George Washington

35 döntetlen után új elnök – elnökválasztás Amerikában 221 éve

Grant tábornok furcsa szokásai

Az amerikai alapító atya, aki belehalt a férfiasságába

Amerikai invázió Angliában 1778-ban

III. György, az őrült király, aki elültette a marhasültet

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?