A százszázalékos amerikai elnök – George Washington

1200px-gilbert_stuart_williamstown_portrait_of_george_washington.jpgAz első amerikai elnökválasztás

Az első amerikai elnökválasztás eddig egyedülálló módon két naptári évben (1788. december 15-től 1789. január 10-ig) tartott, amely azóta sem fordult elő. Ahogyan az sem, hogy az elnököt egyhangúlag választották meg, azt is mondhatnánk, hogy George Washington közfelkiáltással lett elnök. (Gilbert Stuart Williamstown: George Washington – 1790)

De hogyan is történt ez valójában?

1781-ben a Konföderáció ratifikált cikkelyei értelmében az Egyesült Államoknak nem volt államfője, így a végrehajtó és törvényhozó hatalom nem különült el teljesen. Úgy döntöttek, hogy új hivatalok létrehozására van szükség, így jött létre az elnöki és alelnöki hivatal.

Ennek érdekében az Alkotmány létrehozott egy választási kollégiumot (az elektorokat) , ahol minden választó két szavazatot adhatott le két különböző jelöltre. Az egyes államok különböző módszerekkel választották meg az elektorokat:5 államban az állami törvényhozás döntése nyomán, 6 államban pedig valamilyen választással.

A százszázalékos amerikai elnök – George Washington

Így összesen 69 elektor került megválasztásra, akik az egyik szavazatukat egyhangúan George Washingtonra adták le, a másik 69 szavazatból 34-et kapott John Adams, aki így alelnök lett. A többi szavazat tíz egyéb jelölt között oszlott meg, akik közül senki nem érte el a tíz szavazatot. Érdekesség, hogy a vert mezőnybe került egy Clinton (George Clinton) és egy Lincoln (Benjamin Lincoln) is, az előző 3, az utóbbi 1 szavazattal. (a részletesebb eredmények az ábrán)

Az elektorok száma eredetileg 91 lett volna, de Észak-Karolina és Rhode Island még nem ratifikálta az alkotmányt, így nem vehetett részt a választáson. New York állam pedig nem választotta meg időben az elektorokat, mert nem tudtak egyezségre jutni az elektorok személyében – ezek összesen 18 elektort jelentettek volna. Mindezek mellett Virginiában és Marylandben 2-2 elektorral kevesebbet választottak a hivatalosan lehetségesnél.

1024px-electoralcollege1789_svg.png

Washington végül összesen két cikluson keresztül volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke. 1797-ben alelnöke, John Adams követte az elnöki székben, de ő már nagyon kiélezett harcot vívott az elnöki székért Thomas Jeffersonnal. Ez azóta sem változott …

djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?