35 döntetlen után új elnök – elnökválasztás Amerikában 221 éve

Thomas Jefferson

1799-ban elhunyt George Washington, aki az Egyesült Államok első két elnöki ciklusában első számú vezető volt, mindkét alkalommal százszázalékos eredménnyel, majd alelnöke, John Adams lett az új elnök.

1800-ban az amerikai választás történetében először történt meg, hogy a két jelölt (Thomas Jefferson és Aaron Burr) ugyanannyi szavazatot kapott. Mindkettőjükre 73 fő szavazott, míg John Adamsre 65 fő, Pinckneyre 64 fő illetve John Jayre 1 fő. 1800-ban már a negyedik elnökválasztás zajlott le 1800. október 31 és december 3. között.  Ez Jefferson számára, aki az előző választáson kissé lemaradt Adams mögött, egy jó revans volt. (Rembrant Peale: Thomas Jefferson – 1800)

Ekkortájt minden elektor két szavazatot adhatott le, s a legtöbbet szerző lett az elnök, s második legtöbbet szerző az alelnök. Az első három választáson ez jól működött, s így lett Thomas Jefferson alelnök John Adams mögött 1796-ban.

Az Alkotmány 2. cikkelye szerint „[Ha] több olyan ember van, aki rendelkezik ilyen többséggel és azonos számú szavazattal rendelkezik, akkor a képviselőház haladéktalanul voksolja egyikük az elnöknek.”

35 döntetlen után új elnök

Ekkortájt kezdtek tért hódítani a pártok, amelyek közül a demokrata-republikánus és a föderalista volt a legerősebb. A helyzet azonban az volt, hogy a holtversenyben álló jelöltek mindketten a demokrata-republikánus párt jelöltjei voltak, s a párt tagjai többségbe is kerültek az elektorok között. Azt is felismerték a föderalisták, hogy ha minden föderalista szavaz Adamsre és Pinckneyre, akkor döntetlen lesz közöttük. Ezért abban egyeztek meg, hogy egyikük John Jayre fog szavazni, így eldönthető ki legyen az elnök és alelnök. A demokrata-republikánusok ezt nem gondolták végig, ezért alakulhatott ki döntetlen.

1801 februárjában a képviselőház tagjai már államonként szavaztak, hogy ki legyen az elnök. Azonban, mivel 16 állam volt, így a győzelemhez kilenc szavazatra volt szükség. Ott azonban a föderalisták rendelkeztek többséggel, s nagyon nem szerették Jefferson politikáját, de még inkább tartottak az oppurtunista Burrtól.

A döntés azonban nem nagyon akart összejönni, február 11. és 17. között összesen 35 alkalommal 8 állam Jeffersont támogatta, 6 Burrt és 2 (Maryland és Vermint) megosztott volt, így üres szavazólapot adott le. A helyzet eközben már annyira feszült volt, hogy Pennsylvania és Virginia katonai mozgósítást rendelt el. Ez hatott, így hiába nem volt a helyzet annyira egyszerű, hogy a képviselőház egymás után 35 alkalommal egyformán szavazzon, de a 36. próbálkozásra meg tudták Thomas Jeffersont választani. Vermont és Maryland is őt támogatta, így tíz szavazata volt, míg Delaware és Dél-Karolina üres szavazólapot adott le, így Burr csak 4 szavazatot kapott.

1800election.png

Ezzel a polgárháborús helyzet elmúlt, azonban számtalan kérdés felmerült, így alkotmánymódosításra kényszerültek. Ekkor került be az alkotmányba (12. módosítás) hogy egy szavazat az elnöké legyen, egy másik az alelnöké – s külön szavazólapot hoztak létre. Azt is rögzítették, hogy ha több elnökjelölt van, és senki nem szerez többséget, akkor az első három helyezett egy következő körben újra megméretheti magát.

djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?