Grant tábornok furcsa szokásai

Ulysses S Grant

Ulysses S Grant, az amerikai polgárháború egyik leghíresebb tábornoka és az Egyesült Államok 18. elnöke a civil életben korántsem volt olyan sikeres, mint a harctéren.

Az, hogy milyen katona volt, leginkább Sherman tábornok szavaiból derül ki: „Én sokkal okosabb ember vagyok, mint Grant; Sokkal többet tudok a háborúról, a hadtörténetről, a stratégiáról és a taktikáról, mint ő; Én többet tudok a szervezésről, az ellátásról és az adminisztrációról, és minden másról, mint ő; de csak azt tudom megmondani, hogy hol ver meg engem, és hol veri meg a világot. Rohadtul nem érdekli, mit tesz az ellenség a szeme előtt, s ez pokolian megijeszt! ”

A polgárháború előtt közel másfél évtizedig volt katona, s már százados volt, amikor egy részegeskedés miatt leszerelt, vagy ahogyan évekkel később ő fogalmazott „a mértéktelenség bűne nem kis mértékben járult hozzá leszerelési döntésemhez.”

Az északi és déli ellentét nem igazán érdekelte, de a Fort Sumter erődnél történtek felháborították is visszatért a seregbe. Nemsokára már ezredes volt és nagyon nagy szerepe volt az északiak győzelmében, amelyet a Béketeremtők című 1868-as, George Alexander Peter Healey készített festmény is mutat, amelyen Lincoln mellett ül a középpontban.

Persze az is, hogy pár évvel később elnökké választották, bár nem lett a legsikeresebb, mert ő maga ugyan becsületes maradt, de elnézte munkatársai kétes ügyeit. Ahogyan ő fogalmazott utolsó kongresszusi üzenetében:
„Az volt a szerencsém vagy szerencsétlenségem, hogy minden korábbi politikai képzés nélkül az elnöki hivatalba hívtak. Ilyen körülmények között ésszerű feltételezni, hogy hibáknak kell bekövetkezniük.”

Grant tábornok furcsa szokásai

Grant, az egyik leghíresebb amerikai hadvezér, akit a közvélemény időnként a “mészáros” névvel illetett, nehezen

bírta a vér látványát. Nemcsak az emberi vér látványa zavarta, hanem a mindenfajta vér. Ezért kérte mindig arra a szakácsot, hogy a steak-et is teljesen süsse át, ne félig véresen tálalja.

Mindezek mellett nagyon szégyenlős volt, így a polgárháború évei alatt, beosztottjai soha nem látták mosakodni, mert minden alkalommal a sátrában mosakodott, miután gondosan lezárta a bejáratot. Egyébként az egyenruhát kifejezetten utálta viselni, s gyakran civil kalapot hordott és nem viselt kardot vagy közlegényi kabátot hordott.

Természetesen ez a hóbortja nem csak a polgárháború alatt üldözte, hanem a békeidőben is.

60 éves korában maga Grant állította, sőt sokak szerint dicsekedett is vele, hogy senki nem látta őt teljesen meztelenül egészen fiatal fiú korától. Mindez annak a fényében igazán érdekes, hogy Grant kétszer nősült, s mindkét feleségétől született egy gyermeke.

Persze nem ő volt az egyetlen hóbortos elnök, George Washington sem ment a szomszédba néhány furcsaságért, s legalább akkora hadvezér volt, mint Grant.

djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?