Elsüllyeszthetetlen Sam – a macska, amely alatt három hajó is elsüllyedt

Sam, akit Oscarnak (de valójában nem tudjuk hogyan) hívtak, a német haditengerészet Bismarck nevű hajóján szolgált kabalaállatként. A német hajó 1941-ben összecsapásba keveredett egy angol hajóval és súlyosan megsérült, majd elsüllyedt. A 2200 fős legénységből 118 fő maradt életben.

bismarck.jpg

A Bismarckot elsüllyedése után órákkal a HMS Cossack matrózai kimentették a macskát a  vízből és ettől kezdve ott volt kabalaállat, ők nevezték el Oscarnak.

Sok szerencsét nem hozott, mert a HMS Cossack torpedótalálatot kapott 1941. október 27-én és nemsokára elsüllyedt. Ugyan a legénység 139 tagja meghalt, de a macska túlélte, s őt is kimentették. Ekkor nevezték el Elsüllyeszthetetlen Sam-nek.

hms_cossack.jpg

A második hajó után a HMS Ark Royal fedélzetére került, amely egy repülőgép-hordozó volt. Ez a hajó részt vett a Bismarck elsüllyesztésében is és már sok támadást túlélt. Nem sokkal később azonban egy német tengeralattjáró megtorpedózta a HMS Ark Royalt, így 1941. november 14-én elsüllyedt.

hms_ark_royal.jpg

Természetesen Oscar egy deszkára kapaszkodva túlélte a hajó elsüllyedését, de többször nem próbálkoztak vele, mint kabalaállattal, így előbb a gibraltári főkormányzóság épületébe került egerészni, majd elvitték az Egyesült Királyságba és Belfastba került, egy tengerész otthonába.

Elsüllyeszthetetlen Sam

Végül a háború befejezése után 10 évvel, 1955-ben fogyott el a szerencséje és tért meg az örök vadászmezőkre.

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Miért nem jó a macskákat kiírtani?

A pelusiumi csata – az igazi cicaharc, félszázezer halottal

A medvecsali – egy kegyetlen szórakozás

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?