Boszorkány és fekete macska

Az ókori Egyiptomban a macskák szent állatok voltak, mint Básztet istennő megtestesítői. A pelusiumi csatában a perzsák egy macskát tartottak maguk előtt, mert így az egyiptomi íjászok nem mertek rájuk lőni, félve, hogy az állatokat találják el. A perzsák meg is nyerték a csatát. A boszorkányok és a fekete macska kapcsolata csak később jelent meg.


A Sátán lelke

IX. Gergely pápaElsősorban IX. Gergely pápa (1227-1241) volt az, aki ellenszenvvel viseltetett a macskákkal szemben. Komoly bizonyítékokat szerzett, hogy a macskák közvetlenül tudnak kommunikálni a Sátánnal, sőt a Sátán lelkét hordozzák. Ezeket a bizonyítékokat olyan kínvallatások során szerezték be, amikor a vádlottak képesek voltak bármit bevallani.

A fő inkvizítor egy Marburgi Conrad nevű német pap volt. Az eretnekek szerint egy hatalmas kutya méretű varangy, majd egy sápadt férfi érkezett, akit meg kellett csókolni, s készen is volt az eltévelyedés. A fekete miséken egy fekete macska szobra életre kelt, majd a hívek megcsókolták a hátsó felét, miközben hátrafelé lépkedett. Aztán jött az orgia …

Egyik 1232-ben kelt pápai bullájában (Vox in Rama – Egy hang Rámában) a fekete macskákat jelölte ki, mint ügyeletes Sátánt, amelyet el kell pusztítani, de még azokat is büntette, akik befogadták ezeket az állatokat. Mellékszál, de talán érdekes, hogy Conrad nem sokkal később gyilkosság áldozata lett – a német nemesek megunták …

Mindez nagy sikerrel zajlott, hiszen a fekete macskák (s általában a macskák) száma jelentősen lecsökkent. Az egyszerű emberek az egyház tanításához híven módszeresen írtották őket, s ezzel pár év alatt szép lassan macskátlanították a kontinenst. Közben azért nagyon sok embert is kivégeztek boszorkányság miatt. Az emberek versenyt hazudtak a szomszéd ellen.

Ennek egyik következménye volt, hogy a pestis, amikor ideért, amely elsősorban patkányok által hordozott fertőzött bolhákkal terjedt, hatalmas járványokat okozott. Nagyjából 60 millió ember halhatott meg. Nem voltak macskák, akik összefogdosták volnak a patkányokat.

VIII. Ince pápaA boszorkányok és a fekete macska

Kétszáz évvel később egy másik mánia során a macskák a boszorkányok cinkosai lettek és VIII. Ince (1484-1492) is parancsba adta hogy a boszorkányokat és a macskákat el kell pusztítani, sőt kiátkozta őket az egyházból is. Innen ered a boszorkányok és a fekete macska máig is élő kapcsolata.

Ekkor terjedt el a macskaégetés hagyománya, akár Angliában, akár Franciaországban – 1648-ban a tízéves Napkirály, maga gyújtotta be a máglyát a macskák alatt.

Ypresben 1955-től minden évben tartanak macskaünnepeket (Kattenstoet), amelyne keretében a templomtoronyból kidobnak egy plüssmacskát – a középkorban azért nem plüssmacska volt az áldozat.YouTube-linkForrások

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük