A zsoké, aki halála után nyert futamot

Frank Hayes

Frank Hayes éppen 22 éves volt, amikor 1923. június 4-én megnyerte első és utolsó versenyét a Belmont Park versenypályáján, Elmontban, New York államban.

0_90ma75xfebwuf-4c.jpg

Hayes lókiképző és istállófiú volt, így talán nem csoda, hogy nem nyert versenyeket, de aznap ő ülhetett fel Miss Frayling Sweet Kiss nevű lovára a futamon.

A forró nyári napon sokan látogattak ki a lóversenyre, ahol a második futamban egyértelműen JS Cosden ‘Gimmie” volt a favorit a fogadók körében, egyenesen verhetetlennek tűnt.

A verseny előzményei

Hayes és Sweet Kiss esélyei eléggé csekélyek voltak a győzelemre (20/1) aztán mégis történelmet írtak. Főként azért, mert a Brooklyn belvárosában édesanyjával és nővérével élő Hayes nem látszott eléggé tehetségesnek ahhoz, hogy elsőrangú zsoké legyen belőle. James Frayling lótenyésztő alkalmazottja volt és sokszor nézte, hogy mások nyernek az általa idomított és nevelt lovakkal, míg ő csak háttérben munkálkodik.

Miss Frayling azonban szerette volna, ha lova, Sweet Kiss versenyez a New York-i pályán, de nem igazán sikerült hamarjában zsokét szereznie. Hayes felajánlotta a segítségét, de a lány visszautasította a tapasztalatban fiú ajánlatát, s jelezte neki, hogy a túlsúlya tovább hátráltatná a lovat. Hayes azonban nem hagyta annyiban, s hosszas rábeszélés után a lány beleegyezett, hogy Hayes lovagolja Sweet Kiss-et.

A boldog Hayes egy extrém fogyókúrát indított el, hogy a versenysúlya megfelelő legyen. Az írországi születésű ír-amerikai újdonsült zsoké, nagyon rövid idő alatt fogyott le 142 fontról 130 fontra, hogy teljesítse a súlykövetelményeket, s ez a hirtelen fogyás egészségügyi problémákat okozhatott. (a képen a Belmont Park)

A verseny napján végre felölthette a zsokéruhát és a többi zsoké szerint nagyon izgatott volt, hogy végre versenyezhet. A rajtvonalon összegyűlve a többiek szerint azt mondta “Ma jó napunk lesz, történelmet fogunk írni.”

Amikor az indítóbíró meglengette a zászlaját, valóban történelmi futam indult el.

A zsoké, aki halála után nyert futamot

Az esélyeknek megfelelően Gimmie vezette a futamot, aztán az utolsó kanyarban Hayes és Sweet Kiss átvették a vezetést. A hétéves kanca egy fejhosszal vezetett Gimmie előtt, amikor befutottak a célba. Hayes előredőlve ült a nyeregben  amikor beérkeztek, s sokan azt hitték, hogy csak a lova fülébe súg valamit. A ló azonban legalább 100 yardot tovább futott, s végül Hayes, arccal előre a földre esett.

A pályaorvos, dr. John Voorhees azonnal rohant a helyszínre, de már csak a halál tényét tudta megállapítani – Hayes halálát szívroham okozta.

Hihetetlennek tűnt, hogy 20/1-es kanca, a verseny végén úgy vette át a vezetést, hogy egy halott ült rajta. Az eredményt azonban Frank Hayes iránti tiszteletből mindenki elfogadta és őt hirdették ki győztesnek.

Három nappal később Hayest abban a zsokéruhában temették el, amelyben életében először és utoljára megnyert egy versenyt. Mind a mai napig ő az első és utolsó halott, aki lóversenyt nyert.

Sweet Kiss azonnal új nevet kapott Sweet Kiss of Death, s Miss Frayling már nem tudta rávenni a zsokékat, hogy meglovagolják, így a kanca veretlenül vonult vissza.

 Források – djp

Kapcsolódó posztok 

A csillagász, aki úgy élt, mint a bölcs, és úgy halt meg, mint egy bolond

Merénylet I. Pál ellen – Amikor a katonák halálra verték az orosz cárt

Merénylet egy reformer cár ellen – II. Sándor halála

Az amerikai alapító atya, aki belehalt a férfiasságába

Egy amerikai elnök különleges halála

Egy viktoriánus miniszterelnök, Lord Palmerston különleges halála

A király aki (szó szerint) halálra ette magát

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?