Ibrahim szultán – az őrült szultán a trónon

A trónralépés után

Sokan tartottak attól, hogy mi lesz, ha IV. Murád halála után az őrült öccse veszi át a hatalmat, maga Murád úgy rendelkezett a halálos ágyán, hogy végezzék ki Ibrahimot, de ez végül nem történt meg.

Ibrahim uralkodása ezzel szemben nagyon jól indult, mert elhunyt bátyja nagyvezíre, Kara Musztafa pasa nagyon tehetséges ügyvivő volt, aki zökkenőmentesen intézte a birodalom ügyeit.

Mindezeken az emberek nagyon meglepődtek, de kellemesen csalódtak, így mindenki elégedettnek tűnt.

Ibrahim nagyon gyakran tárgyalt a nagyvezírrel, s őszintén aggódott a birodalom problémái miatt, olykor a városba is kiment, ahol álruhában vegyült a nép közé, hogy a saját szemével lássa, saját fülével hallja az eseményeket. Amit aztán látott, hallott és tapasztalt, elmondta a nagyvezírnek, így segítve a közös munkát.

Ibrahim tehát minden tőle telhetőt megtett, megpróbált felelősen uralkodni, de számos betegség kísérte életét. Gyakran panaszkodott elviselhetetlen fejfájásra és érezte magát gyengének, levertnek. A ma elfogadott álláspont szerint ezeket a gyerekként és fiatalként elszenvedett traumák okozhatták.

Ahogyan azonban teltek az évek, a “jó Ibrahim” egyre instabilabbá vált.

A szexuális ragadozó

Köszem szultána, aki folyamatosan szemmel tartotta minden lépését (elsősorban a szultán érdekében) jól látta ezt, s hamar megtalálta a módját, hogy elvonja Ibrahim figyelmét a bajokról.

Arra bíztatta, hogy foglalkozzon többet a háremével, hiszen örökösökre van szükség.

Ibrahim ezt valóban megtette, s hamarosan három fiúgyermek mutatta meg a buzgalmát, de ő itt nem állt meg. Gyorsan kiderült, hogy Ibrahimnak szinte kielégítethetetlen vágya volt a nők után, az anyja pedig igyekezett ezt ‘kielégíteni’, de hiába próbálkozott.

Köszem személyesen ment a rabszolgapiacra, hogy a fia számára nőket vásároljon. Mivel pontosan tudta, milyen típusú nőket szeret a fia, ezért gyorsan ment a válogatás, azonban hamarosan rájött, hogy a tervével még nagyobb galibát okozott.

Ibrahim igazi ragadozóvá vált, aki a háremet megtöltötte több száz ágyassal és rabszolgával, ráadásul olyan nőket részesített előnyben, akiket egyébként nem kaphatott volna meg, de akik nem voltak abban a helyzetben, hogy visszautasítsák.

Egy ízben egy nagymufti gyönyörű lánya tetszett meg neki, s a szultán megkérte a vallási vezetőtől a lánya kezét. A nagymufti tudta mi zajlik Ibrahim háremében, s meg akarta ettől a lányát óvni, így óvatosan ugyan, de visszautasította a kérőt. Ibrahim azonban nem vette jó néven az elutasítást, így őreivel követtette a nagymufit, akik elrabolták a lányt, s Ibrahim háremébe vitték. Ott a szultán napokon keresztül napjában többször is megerőszakolta, majd amikor megunta, visszaküldte az apjához.

A hárem rémálma

A kielégíthetetlen étvágyát mutatja, hogy gyakran összegyűjtette a szűzeket és megparancsolta nekik, hogy vetkőzzenek le, majd közéjük rohant és őrjöngve azt parancsolta, hogy rúgjanak, üssenek és küzdjenek, miközben elveszi az ártatlanságukat. A krónikák szerint volt olyan nap, hogy 24 ágyassal feküdt le.

A hárem igazi rémálomá vált a lakók számára.

Az egyre őrültebb Ibrahimnak egy időben a testesebb nők tetszettek a legjobban, így parancsot adott a katonáinak, hogy a birodalom legkövérebb nőit gyűjtsék össze a számára, s őket is csatlakoztatta a háreméhez. Kedvenc szokásává vált a hárem kertjében a lányokat mezítelenül körbefuttatni.

A szultán igazi megszállottá vált, aki hatalmas könyvtárat gyűjtött össze a különböző pozíciókat leíró könyvekből, s állítólag maga is talált ki újakat.

harem.jpg

A luxus megszállottja

Ibrahim “kalandjai” közben a birodalmat az anyja és a nagyvezír irányították, s Köszem mindent megtett, hogy ez az állapot fennmaradjon.

Eközben, mivel a fia azért nem volt képes minden esetben helytállni, Köszem bejárta a várost, s legjobb afrodizíákumokat szerezte be Ibrahimnak, hogy folytathassa a kilengéseit.

A szultán persze igyekezett a legnagyobb luxust biztosítani a nők számára, akár parfümök, akár ékszerek, akár a szövetek terén. A lehető legjobb és legdrágább termékeket szereztette be, amelyek irdatlan összegbe kerültek.

Módfelett szerette a prémeket, olyannyira, hogy Franciaországban a „Le Fou de Fourrures” (A szőrme bolondja) gúnynevet kapta. Ő csak a legfinomabb ruhákat, legkiválóbb parfümöket és legdrágább prémeket ismerte, a “takarékos” szó a szótárában nem szerepelt.

A pénzszórás

Az őrült szultán a legvadabb ötleket találta ki. Egy ízben két kedvenc ágyasát megajándékozta Egyiptom teljes kincstárával, persze nem igazán tudtak bezárva mit kezdeni a vagyonnal. A legtöbb háremhölgy azonban nem kapott ilyen ajándékokat, csak a ruhát, ékszereket és illatszereket. A macskáit megborotváltatta és egy rendkívül ritka nyestfaj szőrméjébe öltöztette őket. Emiatt aztán az említett szőrme ára a tízszeresére nőtt.

Persze más módon is szórta a pénzt, volt amikor a gőzölgő kávéba borostyánt dobott – csakúgy.

Olykor a szultánra is veszélyt jelentett a hárem, hiszen egy ízben egy háremhölgy tőrt rántott és le akarta szúrni, de Köszem szultána, aki mindig és mindenhol ott volt, tudott az esetről, lefogatta a lányt, majd engedte hogy a lány “megszökjön” a háremből. Talán tudta, hogy örökké nem fog tudni uralkodni Ibrahimon.

Ibrahim egyre messzebbre ment, hiszen megalázta lánytestvéreit azzal, hogy az ágyasait magasabbra helyezte náluk, majd a nővérei és húgai ékszereit és birtokait osztogatta szét az ágyasai között. A hercegnők igazi nincstelenek lettek. Köszem egyre dühösebb volt a fiára, akiért eddig mindent megtett, s aki így elárulta a családját.

A szultánnak pedig egyre őrültebb ötletei voltak… a folytatásban

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Egy őrült király titokzatos halála – a hattyúkirály

Az Egyesült Államok egyetlen és őrült császára

Az őrült római császárok – Caligula

60 év özvegység őrülten – Sarolta mexikói császárné

III. György, az őrült király, aki elültette a marhasültet

Az égő emberek bálja és az őrült király

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?