Az érsek, aki máglyán végezte – Thomas Cranmer

Biography of Thomas Cranmer, English Protestant ReformerAz érsek pályafutása

Thomas Cranmer az anglikán egyház és Anglia történelmében is fontos szerepet játszik, hiszen ő lett az első protestáns canterbury érsek, s ő eskette össze VIII. Henrik angol királyt és Boleyn Annát.

A főpap 1489. július 2-án született Aslactonban, majd Cambridge-ben tanult teológiát, s később, 1523-tól már tanított is ott. 1528-ban ismerkedett meg az angol királlyal, akinek szimpatikus volt a törekvő fiatalember, aki aztán a Tudor-kor egyik leghíresebb egyházi személyisége lett – több szempontból is.

1530-ban ő próbálta a pápát rávenni a király válásának engedélyezesére, de nem járt sikerrel. 1532-ben V. Károly udvarába küldték nagykövetnek, ahol a politikai kapcsolatok mellett személyes kapcsolatait is nagyon ügyesen építgette. Megismerkedett többek között egy lutheránus teológus unokahúgával, akit később feleségül is vett.

1533-ban canterbury érsek lett, s 1533. május 28-án celebrálta a király és második feleségének, Boleyn Annának a házasságát.

Ő dolgozta ki az anglikán egyház reformját, az angol nyelv elterjesztését, a Rómától való elszakadás elvét és az új szertartásrend alapjait. Ennek alapján nyilvánította magát az anglikán egyház fejének a király 1534-ben.

VIII. Henrik halála után a fiatal király mellett az ország egyik régense lett, s befolyását később is megtartotta. 1548-ben kidolgozta az anglikán katekizmust és eltörölte a cölibátust (ő maga is megnősült) – ehhez bizonyosan volt köze a már említett hölgynek is 🙂

Thomas Cranmer halála

Edvárd halála után I. Mária uralkodása alatt azonban a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen már 1553. szeptember 14-én a Towerbe zárták Hugh Latimerrel és Nicholas Ridleyvel együtt. Mária királynő őt tartotta hibásnak azért, mert korábban törvénytelen gyermeknek nyilvánították, hiszen ő adta össze VIII. Henriket Boleyn Annával. Az érsek jól tudta, hogy Véres Mária nem fog habozni kivégeztetni, ahogyan megtette a “kilencnapos” királynővel is.

Fél évvel később Oxfordba hurcolták, ahol az érsek (az életét féltve) többször is megtagadta korábbi elveit és kinyilvánította a visszatérését a katolikus egyházba. Mária királynő azonban nem kegyelmezett és nem vonta vissza a korábbi halálos ítéletet, így eretnekként égették meg máglyán, 1556. március 21-én.

cranmer.jpg

Cranmer a vesztőhelyen a tanai visszavonását megtagadta és a reformáció mártírjaként halt meg.

   Források – djp

Kapcsolódó posztok 

Az első kivégzett angol királyné – Boleyn Anna, a “király szajhája”

Hogyan lett VIII. Henrik a Hit Védelmezőjéből kiátkozott?

VIII. Henrik szerelmes levelei Boleyn Annának

Hogyan került az angol trónra I. (Katolikus vagy Véres) Mária?

Mária, a Véres angol királynő

A halálbüntetés története Nagy-Britanniában

 

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?