A paranoiás VIII. Henrik angol király és a párnacsókoló inas

A paranoiás király

Amikor VIII. Henrik neve szóba kerül, szinte mindenki a hat feleségét említi, valamint az anglikán egyházat, pedig a király ettől sokkal színesebb egyéniség volt. (Henrik élete – 1. rész és 2. rész)

Sok más uralkodóhoz hasonlóan VIII. Henrik is féltette az életét, az esetleges trónkövetelőkkel szemben. Nála is szokás volt a felszolgált ételeket és italokat biztonsági okból előkóstolni, de az ő félelme itt nem állt meg. Legfőbb félelme az volt, hogy valamilyen bőrön keresztül felszívódó méreggel akarják megmérgezni. Emiatt, volt olyan alkalmazottja, akinek az volt a feladata, hogy a király párnáját megcsókolja, hogy kiderüljön, a párnahuzatot nem itatták-e át valamilyen toxikus anyaggal. Persze nem csak a párnahuzatot, hanem az ágynemű minden szegletét, a párnáktól a lepedőkig. Mindezek mellett állandó jelleggel egy szolga aludt a szobájában, aki esténként tőrrel vizsgálta meg, nincs-e valaki még a szobában.

A gyógyító király

Természetesen ez a paranoia nem csak saját magára terjedt ki, hanem egyetlen életben maradt fiára, Edvárd hercegre is. A fia esetében az volt a különbség, hogy szerinte a herceg ruházatát akarták 1200px-edward_prince_of_wales_later_edward_vi_by_hans_holbein_the_younger_and_studio.jpgbeitatni toxikus anyaggal. Ebből kifolyólag Edvárd, a ruházatát csak akkor vehette magára, ha azt alaposan kimosták.

Ráadásul az apja a mosásban sem látott igazi biztosítékot, ezért a személyzetnek a herceg ruháját előbb fel kellett vennie, hogy valóban nem mérgező-e. A hírek alapján az ágytálat is ellenőriztette a személyzettel, de arra nincsenek hiteles információk, hogy ez pontosan hogyan történt.

Ebből is látszik, hogy az angol király mennyire paranoiás volt.

Természetesen más paranoiája volt. Nem bízott az orvosaiban és saját maga kezdett el különböző keverékeket készíteni. Ezek elsősorban a lábán lévő fekélyek gyógyítását szolgálták volna.

Más betegségektől is nagyon félt, s amikor valamilyen betegség ütötte fel a fejét, legyen az pestis vagy a rejtélyes izzadásos betegség, a király elmenekült a legeldugottabb kastélyáig, ahol biztonságban érezte magát.

Ennek eredményeképpen nagyon szerette a fürdést, s hitte, hogy az távoltartja a betegségeket. A fia születése után elrendelte, hogy a herceg lakosztályait rendszeresen súrolják le, s a gyereket is naponta mosdassák. Ez persze nem ártott a hercegnek.

Nem tudni, hogy ez a paranoia mennyiben hatott ki a hat feleségével való kapcsolatára.

 

Források

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

 djp

 

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?