A legbékésebb fegyver – a kvéker-ágyú

Hogyan született a kvéker-ágyú?

A kvéker ágyú egy olyan megtévesztési taktika, amelyet elsősorban a 18. és 19. században használtak a hadviselésben. Az ellenség megtévesztésnek igen egyszerű és sok esetben hatékony módja volt, amikor egy fatörzset feketére festenek (ha szükséges) és oly módon helyezik el, mintha ágyú lenne.

williamwashington.jpgA név onnan ered, hogy a kvékerek hagyományosan háború ellenes csoport voltak, s ez a fegyver kevéssé képes erőszakos cselekedetre.

Az eredeti trükköt William Washington amerikai ezredes (a képen) alkalmazta egy brit parancsnok, Banastre Tarleton alezredes ellen, amikor már közel egy éve hadakoztak egymással.

Washington ezredes 1780 októberében visszavonult Észak-Karolinába, ahol egy kis erőt gyűjtöttek, de nem volt elegendő és megfelelő tüzérségük a hatékony harchoz. December 4-én aztán Washington csapata fogságba ejtette Rowland Rugeley ezredest és 125 fős csapatát Campden közelében, Rugeley házában és istállójában.

De hogyan!

Washington parancsot adott a lovasainak, hogy szálljanak le a lóról és vegyék körbe az istállót, s az embereivel ágyúhoz hasonló fenyőrönköket készítettek elő Rugeley ezredes szeme előtt, aki azonban csak a végén értette meg a helyzetet.

A későbbi korokban

Az ágyúhoz hasonló szerkezeteket ráirányították a házra és az istállóra, Rugeley pedig a “tüzérség” hatására gyorsan megadta magát az emberivel együtt. Ebből okulva 1800-ban Genova ostrománál Andre Massena zavarta meg az ostromló osztrák sereget.

Az amerikai polgárháborúban mindkét oldal használta a kvéker-ágyút, több-kevesebb sikerrel. A Konföderációs hadsereg híján volt a tüzérségnek, így ők többet használták, s ez erődítményeket sokszor ezzel “védték”.

Joseph E. Johnson konföderációs tábornok 1862. márciusában a virginiai Centreville környékén helyezett el ilyen “ágyúkat”, miközben az emberei visszavonultak. (a fenti és lenti kép Centerville-ben készült)

De használták (az amerikai) Korintosz ostrománál is és Petersburg ostrománál is.

De itt nem ért véget a használata, hiszen az első világháborúban is elterdten alkalmazták, ahogyan a második világháború csendes-óceáni hadműveleteinek korai szakaszában is előfordult. Jimmy Doolittle alezredes B-25-ös gépekkel bombázta Tokiót, de mivel nem volt védőfegyver a farokrészen egy pár feketére festett séprűnyélből álló gépuska-utánzatot szereltetett fel, hogy a védőfegyvert szimulálja. (a lenti képen a bombázók)

A németek is használták a trükköt – Pointe du Hoc-on a német erők a tüzérségi ütegeket rönkökre és hordókra cserélték a felderítés megtévesztésére. Cserébe a szövetségesek a Fortitude-hadműveletben csapták be a németeket.

Egyszóvel a kvéker-ágyú hosszú életet él(t) és ma már nem is igazán ágyú …

fakeguns.jpg

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

A vízforraló háború

A cukrászdaháború avagy harc a sütik miatt? 

Harc a guanóért avagy háború a madárürülékért

Színészcsata New York-ban

Hihetetlen háborúk – Értelmetlen háborúk – Bizarr háborúk

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?