Aki úgy lett király, hogy megleste a királynét – Canduales története

A királyné meglesése

Canduales, Lydia első (ma ismert) királya volt, aki a mai Nyugat-Törökország területén uralkodott. Hérodorotosz szerint a király eléggé tenyérbemászó alak volt, aki mindig kérkedett, leginkább gyönyörű feleségével, akit a legszebbnek tartott a világon. Kedvenc testőre órákon keresztül hallgathatta a felesége szépségéről szóló történeteit.

Aztán egy napon megkérdezte a kedvenc testőrét, hogy szeretné-e meztelenül látni Nyssiát, a királynét, amelyet a testőr (aki tartott attól, hogy ez egy csel) visszautasított. A király megpróbálta meggyőzni: “Nekem úgy tűnik, nem hiszel nekem, amikor elmondom, milyen gyönyörű a feleségem. Nos, az ember mindig jobban hisz a szemének, mint a fülének; szóval tedd, amit mondok – próbáld meztelenül látni őt.”

A testőr próbált ellenállni: “Nem kétlem, hogy a feleséged a legszebb a nők között , tehát az isten szerelmére, ne kérj tőlem, hogy bűnözőként viselkedjek.”

A király viszont ragaszkodott az elképzeléséhez: “Sem tőlem, sem a feleségemtől nincs mitől félni”, így Gygest, a testőrt, amikor este elbúcsúzott a feleségétől, elrejtette a hálószobájuk ajtaja mögé. A királyné azonban észrevette Gygest, de nem sikított, hanem hagyta kiszökni a szobából.

Hajnalban aztán a testőrért küldetett, aki nem lepődött meg ezen, mert más alkalommal is volt már erre példa. A királyné kihallgatta, s miután megtudta, hogy miért volt ott, választási lehetőséget adott a férfinak. Vagy megöli a királyt, feleségül veszi őt és uralkodik az országon, vagy pedig nyilvánosan megvádolja, hogy leselkedett utána, amelynek kivégzés lesz a vége.

A merénylet

A testőr előbb szóhoz sem jutott, aztán kérlelni kezdte a királynét, de a nő nem engedett a feltételekből.

Gyges végül nem meglepő módon az első megoldást választotta, így aznap este, amikor a király belépett a felesége hálószobájába, Gyges, aki ismét az ajtó mögött rejtőzött, halálra szúrta.

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Egy angol miniszterelnök meggyilkolása

Guy Fawkes – a legismertebb sikertelen merénylő

Zách Felícián – a leghíresebb merénylő

Az első merénylet Viktória királynő ellen

Két nap – két merénylet Viktória királynő ellen

Merénylet I. Pál ellen – Amikor a katonák halálra verték az orosz cárt

Merénylet egy reformer cár ellen – II. Sándor halála

Merénylet Ferenc József ellen

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?