A falánkság királynője

A legnagyobb birodalom

Viktória királynő az akkori világ leghatalmasabb uralkodója volt – legalábbis a Brit Birodalom volt a legnagyobb kiterjedésű a XIX. században. A királynő persze alig 150 cm magas volt, amelyhez (a férje halála után) már közel 80 kg testsúly és 130 cm derékbőség társult. (a képen a fiatal Viktória királynő)

viktoria.jpg

Az angolok királynője vérében persze elég kevés cseppnyi angol vér folyt, hiszen felmenői egytől-egyig német származásúak voltak, kezdve a Hannover-ház uralkodóival. Persze, ha elég sokáig megyünk visszafelé a családfán, akadtak persze angolok, de akkor ugyanúgy akadtak az Árpád-ház leszármazottai közül is.

Nos Viktória már kisgyermekként is kissé pufók és kövérkés volt, a környezet sokszor kövérkés fürjhöz hasonlította, s már akkor is eléggé szeretett enni. Egyes rokonai már attól tartottak, hogy ez egészségügyi problémákat fog okozni, hiszen „kicsit túl sokat eszik, és szinte mindig egy kicsit túl gyorsan”. (a képen a kis Viktória hercegnő)

queenvic.jpg

A falánkság királynője

Kicsit egyszerűbben fogalmazva a királynő sokat és rendkívül gyorsan evett, imádta az ételt, s olykor már-már mohón “zabált”. Az étkezései nem tartottak tovább fél óránál, s vendégei szinte soha nem tudtak vele lépést tartani. Ehhez azonban még beszélgetni is szeretett, sőt kifejezetten szerette a pletykákat, de a politika szigorúan száműzve volt az asztaltól.

Persze a Kengsington-rendszerben ez nem volt annyira egyszerű, hiszen mindent pontosan előírtak neki, s emiatt sokszor panaszkodott is. Megfogadta többek között, hogy mindennap birkahúst fog enni, ha felnő.

Amikor aztán királynővé vált, már senki nem mondhatta meg neki, hogy mit csináljon és mennyit egyen, így hamar fel is szaladt rá (jó) néhány kilogramm. Az akkori miniszterelnök, Lord Melbourne kicsit meg is rótta, így aztán gyorsan lefogyott pár kilót, aztán amíg Albert herceg felesége volt, addig nagyjából tartotta is a súlyát, eltekintve a kilenc terhességétől. Persze azért jobban vigyázott, mint néhány uralkodótársa.

A reggelije általában zabkása, tojás, pirítós és füstölt tőkehal volt, amelyeket természetesen nem evett meg minden alkalommal, de fontosnak érezte, hogy legyen választási lehetősége.

A vacsorája pedig levest, halat, főtt csirkét vagy marhasültet, desszertet és gyümölcsöket tartalmazott, sokszor a külön a számára termesztett ananászokat.

Fontosnak tartotta, hogy szezonális termékeket egyen, s nagyon szerette a burgonyát, amelyről az egyik alkalmazott így beszélt: „Őfelsége bevallotta, hogy nagy gyengéje a burgonya, amelyet minden elképzelhető módon elkészítenek neki”

A királynő természetesen szerette az édes ételeket is, hiszen már az esküvői tortája is hatalmas volt, s közel 300 fontot nyomott. A szatirikus szövegek szerint Albert herceget már akkor vonzotta „Anglia kövér királynője és Anglia kövérebb erszénye”. (a képen az említett esküvői torta)

England's Obsession with Queen Victoria's Wedding Cake - JSTOR Daily

A királynő étrendje

Emellett szerette a forralt bort, a fagylaltot, a süteményeket és péksüteményeket és még röviddel a halála előtt is nagy étvágya volt. Az egyik beszámoló szerint: „Őfelsége nagyon szeretett mindenféle pitét, és a tejszínes áfonyás torta az egyik kedvenc étele”.

A gyerekeit ezzel szemben sültekkel és húslevessel etették, de még az unokák számára is meghatározta a menüt – mindennap egy lila ceruzával megjelölve a megfelelőnek tartott étket.

Szerette a teát, de a whisky szerelmese is volt, főként akkor, amikor John Brown is a bizalmasa lett. Egy Balmoral melletti lepárlóban kifejezetten neki készítettek egy változatot, amelyet szódavízzel ivott. Persze már jóval korábban, 1842-ben megkóstolt egy whisky és méz keveréket, amely kifejezetten ízlett neki.

Az évek során a sok étel és ital megtette a hatását. Már az 1840-es években megjósolták, hogy ha nem vigyáz magára rendkívül testes lesz, de az végül az 1880-as években realizálódott. A testtömegindexe akkortájt 32 volt, amely az elhízott kategóriába esik. (a képen az idős Viktória királynő)

QI: Queen Victoria was wider than she was tall | Metro News

 Források – djp

Kapcsolódó posztok 

A titokzatos Lord M. – Lord Melbourne az ifjú Viktória királynő mentora (1. rész)

A titokzatos Lord M. – az ifjú Viktória királynő mentora (2. rész)

A Kensington-rendszer szorításában

 

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?