A szabadságharc költője – Petőfi Sándor kicsit másképp

orlai-petrich-soma-peto_fi-sa_ndor-debrecenben-1844-4-561x420.jpgPetőfi származása

Az 1848-as forradalom és szabadságharc vitathatatlanul egyik legszínesebb személyisége volt Petőfi Sándor, aki a XIX. századi, de talán az egész magyar irodalom egyik legnagyobb és legismertebb egyénisége volt. (a képen Orlai Petrich Soma: Petőfi Sándor Debrecenben)

A Petrovics Sándor néven született költő édesanyja, Hrúz Mária szlovák származású, édesapja pedig szerb vagy szintén szlovák származású volt, ő azonban magyarnak tartotta és vallotta magát.

Arany János szerint Hrúz Mária csak asszonykorában tért át a magyar nyelv használatára, s bár „nem mindig ejtette tisztán a magyar szót, de folyvást beszélte”.

Apja egyik őse, Petrovics Márton, 1667. május 30-án nemességet nyert I. Lipót német-római császártól és magyar királytól, amely nemesi levél még 1835-ben is megvolt Petrovics István mészárosmesternél. (a képen I. Lipót)

A háborútól irtózó Habsburg, akit a pápa vett rá a török kiverésére

Petőfi Sándor születése

A szilveszter éjjelén született költő, születésekor olyan gyenge volt, hogy „spirituszban fürdették, hogy megmaradjon”. Ha a születési időpont egyértelműnek tűnik is, a helyszín már korántsem, hiszen az Kiskőrös, Szabadszállás, Félegyháza, Kunszentmiklós vagy Dunavecse is lehetett. Ebben még kortársai és barátai sem tudtak egyezségre jutni, sőt maga a költő is többféle helyszínt íratott különböző okmányaiba

Szabadság és Szerelem | Magyar Nemzeti Levéltár

800px-petofi_barabas_miklos_konyomata-310x500.jpgPetőfi Sándor azonban nem 1823-ban született, hanem 1842-ben, amikor a költő először használta a Petrovics helyett a Petőfi nevet.

Ebben az évben kezdték megjelentetni verseit, amelyek közül A borozó volt az első, de az még Petrovicsként. A következő közel ezer versét már jórészt Petőfiként írta alá – ebből közel 850 vers maradt fenn.

A költészetének a kifinomultságát jól jelzi, hogy Vörösmarty Mihály a második nyomtatásban megjelent versét (Hazámban) olvasva azon tűnődött, hogy melyik ismert költő álneve lehet a Petőfi Sándor. A verseinek olyan nagy sikere volt már az életében, hogy számos költeményét megzenésítettek. S hogy ez nem “magyar betegség” volt, jól mutatja, hogy Nietzsche (bár már Petőfi halála után) húszévesen egy egész dalciklust készített négy Petőfi-vers feldolgozásával, karácsonyi ajándékként édesanyja és nővére számára.

A magyar irodalomban ő volt az első költő, aki meg tudott élni a költészetéből, amely akkortájt nagyon nem volt jellemző. Ebben persze nagy szerepe volt Vörösmartynak és Bajzának, akiket Petőfi felkeresett és Pönögei Kis Pál néven bemutatkozva véleményeket kért a verseiről – elnyerte a támogatásukat. (a képen egy Arany János által hitelesnek tartott képmás a költőről)

Coriolanus · William Shakespeare · Könyv · MolyA közösségi ember

Az egyébként balkezes költő szépen tudott írni mindkét kezével (ahogyan láthatjuk) és kitűnően rajzolt, de kiválóan vívott és remek evezős és úszó is volt. Egy ízben csak az ő ügyességének volt köszönhető, hogy egy régi ismerőse, Szűcs János rektor, nem fulladt bele a Dunába.

A németül, olaszul és franciául is jól beszélő költő nagy hasznát vette nyelvtudásának az irodalomban, de a szabadságharcban is. Több esetben is fordított szépirodalomi műveket, s bár az angolt nem beszélte igazán jól, mégis Shakespeare volt a kedvence.

Bem apóval franciául társalgott, hiszen a lengyel tábornok nem beszélt magyarul, ő pedig nem tudott lengyelül. A remek kapcsolatteremtő képességgel megáldott Petőfit szinte fiaként szerette a tábornok, de azért nem mindenki volt ennyire szívélyes hozzá. Klapka és Petőfi társalgása minden alkalommal komoly vitával zárult, s egy alkalommal a költő még házi őrizetbe is került, ahonnan végül Görgey Artúr szabadította ki.

Persze sok barátja és támogatója volt, akik sokszor mentették meg a nélkülözéstől és sok esetben segítettek a verseinek kiadásában is. Közéjük tartozott Vörösmarty Mihály is, aki akkortájt az ország egyik legelismertebb embere volt, de a legszorosabb és legkülönlegesebb barátság Arany Jánoshoz fűzte. Átvitt értelemben ő okozta Arany halálát is, hiszen Arany János 1882. október 15-én egy Petőfi-szobor avatásán kapott tüdőgyulladást, s egy hét múlva bele is halt.

Szerelem és házasság

Petőfi meglehetősen hiú lehetett, aki szerette a feltűnést, hiszen a zsinóros attila és kucsma mellett gyakran hordott fokost a kezében, s nem a járdán, hanem az út közepén közlekedett. Eközben demokráciát akart, nem pedig másik trónra lépő uralkodót, így később, Ferenc József sem nyerte el a tetszését.

Színész akart lenni, de nem ért el túl nagy sikereket – talán furcsa hangja vagy figyelmetlensége miatt, így lett végül színész helyett költő, ahol nem mások szövegeit adta elő, hanem ő maga írt másoknak szövegeket. Ez sokszor nagyon gyorsan ment, hiszen a János vitézt hat nap és hat éjszaka alatt alkotta meg. Persze nem volt igazán sikeres mások szövegeinek tanulásban, hiszen az utolsó színészi fellépésén is sikerült tévesztenie.

1844. október 12-én lépett fel utoljára a Szökött katona című népszínműben, ahol azt kellett volna mondania „Julcsa kisasszony a menyasszony?”, de ehelyett ezt sikerült  „Julcsa kisasszony a vőlegény?”, majd érezve a tévedést rátett egy lapáttal –  „Gergely úrfi a menyasszony?” 

A színészi pályafutását itt be is fejezte.

Élete nagy szerelme Szendrey Júlia volt (a képen), akivel egy nagykárolyi bálon ismerkedtek meg, de több alkalommal hiába kérte meg a lány kezét. Közben amikor azt hallotta, hogy Júlia más felesége lesz, majdnem feleségül vette Prielle Kornélia debreceni színésznőt – első felindulásból. A szükséges papírok híján aztán a frigy nem köttetett meg, majd Júlia apja végül igent mondott, de szigorú feltételekkel.

Dokumentumok Petőfi esküvőjéről

Végül több hónapos várakozás után, 1847. szeptember 8-án összeházasodhattak, s bő egy évvel később, 1848. december 15-én megszületett egyetlen gyermekük, Zoltán. Ekkor már javában zajlott a szabadságharc, amelyben többféle eszközzel harcolt.

Petőfi Sándor halála és emlékezete

Élete végéről semmi bizonyosat nem tudni, 1849. július 31-én eltűnt a segesvári csatában, a fehéregyházi dombok között, de számos teória van, amelyek között van olyan, amely szerint megmenekült és Szibériába került – de nem tudni az igazságot. (a képen a fehéregyházi emlékmű)

170 éve halt meg Petőfi Sándor | televizio.sk

Az viszont bizonyos, hogy világszerte ismert, akinek emléket állítottak Kínában, Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában vagy Szlovákiában is, de megszámlálhatatlan módon emlékezhetünk rá a mindennapi életben is.

   Források – djp

 

Kapcsolódó posztok

Az aradi vértanúk – Kiss Ernő

Az aradi vértanúk – Dessewffy Arisztid

Az első aradi vértanú – Lázár Vilmos

A 13 aradi vértanúért 13 tragédia Ferenc József életében

Az aradi vértanúk

Merénylet Ferenc József ellen

Ferenc József gyermekkora és trónra lépése

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?