Anna királynő viszontagságos trónra kerülése

Anna királynő gyerekkora

Amikor 1665. február 6-án megszületett, senki nem gondolta, hogy valamikor is fontos szerepet fog játszani az ország életében. Ehhez képest ő lett az első brit uralkodó és ekkor kezdődött a Brit Birodalom felemelkedése, bár nem feltétlenül miatta. (a képen I. Károly kivégzése)

A születése előtti évtizedek eléggé zaklatottan teltek, hiszen előbb kitört az angol polgári forradalom, majd kivégezték I. Károly angol királyt és kikiáltották a köztársaságot. Egy évtizednyi Cromwell uralom után aztán visszatért II. Károly, aki visszaállította a monarchiát és mellékesen kivégeztette a már egyébként is halott Cromwellt.

Amikor Anna megszületett, II. Károly éppen 35 éves volt, s hihetetlennek tűnt, hogy nem fog törvényes gyermeke születni, hiszen akkor már legalább kilenc törvénytelen gyermeke volt.

A következő húsz évben azonban mégsem született törvényes örökös, így amikor II. Károly meghalt, az öccse, Anna apja került a trónra, minő véletlen, éppen Anna huszadik születésnapján. Az első katolikus Stuart lett az angol trónon.

Ha azonban figyelembe vesszük, hogy Anna a negyedik gyermeke volt Jakabnak (bár egy bátyja már az ő születése előtt elhunyt), akkor belátható, hogy születésekor milyen messze volt a tróntól. Aztán nővére, Mária és férje, Orániai Vilmos került az apja elűzése után a trónra, így rögtön két uralkodó is került elé. Nem sokan gondolhatták még akkor sem, hogy neki bármilyen szerepet szán a sors az ország életében.

Az ugyan figyelmeztető jel lehetett, hogy bár nyolcan voltak testvérek, csak ketten élték meg a felnőtt kort. Anna ugyanakkor már gyerekként is nagyon beteges volt, krónikus szembetegségben szenvedett, szinte a nap minden percében könnyezett a szeme, amely életének későbbi részében is sok problémát okozott neki.

Amikor állapota nem javult, francia nagymamájához, I. Károly angol király özvegyéhez került Franciaországba, hátha ott találnak gyógymódot a betegségére. Nem sokkal később azonban Henrietta Mária, a nagymama, elhunyt, így egyik nagynénjéhez, Orleans hercegnőjéhez került. Egy évvel később azonban a hercegnő is elhunyt, így visszakerült Angliába. Alig ért azonban haza, amikor édesanyja 33 évesen elhunyt mellrákban. Úgy tűnt, hogy ahol Anna megfordul, ott meghal valaki.

Háttérben

Amikor aztán Anna apja áttért a katolikus hitre, amellyel sokkolta szinte egész Angliát és feleségül vette a szintén katolikus Modenai Máriát, akkor szintén nem javult a helyzet. Apja Richmondban neveltette, míg ő Londonban élte az életét új feleségével.

Anna ekkor összebarátkozott egy Sarah Jennings nevű lánnyal, aki öt évvel idősebb volt, ugyanakkor nagyon intelligens és eléggé ambiciózus. Sarah nagyon gyorsan magához kötötte Annát és eléggé szoros kapcsolat alakult ki közöttük.

Mivel II. Károlynak végül nem volt törvényes gyermeke, úgy tűnt Jakab utódaira vár a trón. Annát azonban megelőzte nővére Mária, s apjának új felesége hamar teherbe esett. Ha fiú született volna, akkor megelőzi őket a trónöröklésben, de az első évtizedben egyetlen, a tíz terhességből született gyermek sem élte meg az ötödik életévét – sok halva született, mások pedig csecsemőkorban vagy kisgyermekkorban elhunytak.

Eközben nővére, Mária, feleségül ment III. Vilmos orániai herceghez, jórészt politikai okból, s férjével egyébként is unokatestvérek is voltak.

Anna nővére esküvőjén nem tudott részt venni, mert éppen a fekete himlő támadta meg, de szerencséjére ő, sokakkal ellentétben túlélte a kor rettegett betegségét, szeretett nevelőnője, Lady Frances Villiers azonban az életét vesztette.

Így tehát, miután édesanyja már meghalt, nővére Hollandiába került, szeretett nevelőnője elhunyt, apja pedig elidegenedett tőle, szinte teljesen egyedül maradt.

Sarah Jennings

Senki nem maradt számára, akiben megbízhatott volna, csak Sarah Jennings. Ez azonban nem sokáig maradt így. Apja az ő életébe is eléggé beleszólt, hiszen politikai házasságra kényszerítette – feleségül ment György dán herceghez, s bár nem voltak szerelmesek, de összességében törődtek egymással és odaadóak is voltak.

A házassággal a fiatal pár a Whitehall palotába költözött, ahol új személyzet várta őket, s ide került Sarah Jennings, illetve akkor már Sarah Churchill is.

Anna nemsokára terhes lett az első gyermekével, de a kislány halva született, majd a következő néhány évben vetélések, halva születések követték egymást, két sikeres szülése után pedig a két kislány kétéves kora előtt elhunyt a fekete himlőben. Ekkor, 1687-ben, összesen négy gyermekét veszítette el.

Amíg ő a családi tragédiákkal volt elfoglalva, Angliában eközben meghalt II. Károly, s Anna apja lett az uralkodó. Jakab azonban katolikus volt, s ez sok problémát okozott. Arra próbálta Annát is rákényszeríteni, hogy az egyik élve született kislányát katolikusnak keresztelje.

Közben azonban a király felesége is teherbe esett

Az előzmények alapján sokan megkérdőjelezték a királyné terhességét, s közöttük volt Anna is, ezért Jakab 40 személyt vitt be a szülésre, akik tanúsíthatták, hogy valóban fiú született. Végül valóban fiú született, aki aztán III. Jakab néven angol király akart volna lenni.

Néhány hónappal később azonban Mária és Vilmos elűzte II. Jakabot az angol trónról és együtt kezdtek uralkodni. Eközben Sarah Churchill folyamatosan Anna mellett volt, s egyre nagyobb hatással volt rá.

1689-ben megszületett Anna Vilmos nevű fia, az egyetlen, aki túlélte a kisgyermekkort.

Anna királynő tényei

A helyzet akár rendeződhetett is volna, de Mária és Vilmos számos kérését utasította el, így a testvérek között a viszony nagyon feszültté vált. Anna és Sarah viszont szinte elválaszthatatlanná vált, s egymás között egyenrangúak voltak, még beceneveket is találtak maguknak – Anna Mrs Morley volt, Sarah pedig Mrs. Freeman.

Anna királynő

Valójában Sarah komplett idiótának tartotta Annát, csak azért volt vele, mert elsőszámú trónörökösként komoly befolyást jelentett a személye. Ha valamiben nem hallgatott rá Anna, akkor viszont dührohamai voltak.

Olyan hatással volt rá, hogy amikor Mária választás elé állította Annát, akkor Anna Sarah-t választotta. Mária szinte mindent megvont a húgától, annak dacolása miatt.

Mindez akkor fordult igazán komolyra, amikor Anna éppen elvesztette egynapos kisfiát, amikor Mária meglátogatta, s ahelyett, hogy részvétét fejezte volna ki, heves vita volt közöttük Sarah miatt. Talán ekkor találkoztak utoljára.

Nem sokkal később Mária is elkapta a fekete himlőt, amely végül a halálát okozta. Vilmos maradt az ország királya, aki békülékenyebb hangot ütött meg Annával, visszaengedte a palotába és átadta neki Mária ékszereit is. Hatalmat azonban nem adott neki, s nem jelentette ki, hogy Anna lesz utódja, bár a Parlament szerint egyértelműen ő követi majd.

Anna köszvénye egyre súlyosbodott, s a szolgák vagy tolószéken tologatták vagy szedánszéken vitték. Egészségi állapota nagyon sokat romlott, kórosan elhízott, állandó fájdalmai voltak, ruhái gyakran piszkosak és szakadtak voltak, a lábát állandóan kötések fedték, arca vöröses és foltos lett – ahogyan Sarah megfogalmazta „Rendkívül durva és testes lett.”

Ezt tetézte, hogy 1700 júliusában addig egyetlen életben maradt fia elhunyt, feltehetően fekete himlőben.

Hosszú ideig tartott a gyászidőszak, s közben meghalt elűzött apja, Jakab is, majd 1702. március 9-én egy lovasbaleset után kialakult tüdőgyulladásban elhunyt III. Vilmos is.

Anna pedig hirtelen Anglia, Skócia és Írország királynője lett.

   Források – djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?