Sir Francis Drake – a királynő kalóza

Drake származása

A kor egyik leghíresebb tengerésze volt, aki hamar felkeltette I. Erzsébet királynő figyelmét is, miután két sikeres expedíciót vezetett a Nyugat-Indiákba. Hírneve csak tovább nőtt, amikor ő lett az első angol és első Lord, aki megkerülte a Földet. Eközben Anglia nevében portyázott és fosztogatta a spanyol gyarmatokat, s miközben ellenségei gyűlölték, a királynő szerette.

Sir Francis Drake indicating the Spanish Armada to Elizabeth I von Frank  Moss Bennett auf artnetA pontos születési dátuma nem ismert, valamikor 1540-44 között születhetett az angliai Devonshire-ben, egy farmer tizenkettedik fiaként. A család Lord Francis Russell, Bedford grófja birtokán élt és dolgozott. Apja ellen vádat emeltek 1548-ban testi sértésért és rablásért, így elmenekült, a kisfiút pedig Plymouthban nevelték a rokonai, akik kereskedőként dolgoztak.

Drake 18 éves korában hajózott először a Hawkins-család flottájával, de 1560 után már saját hajóját irányította. Egy ízben elkísérte unokatestvérét, John Hawkinst Nyugat-Indiába, ahol akkortájt elfogták és rabszolgaként árusították színesbőrűeket. Drake és Hawkins azonban megtámadta a portugál rabszolgahajókat és ők maguk akarták eladni a rakományt, de közben a spanyolok megtámadták őket a mexikói San Juan de Ulua kikötőben. Sok Elizabeth I/Francis Drake. /Nqueen Elizabeth I Knighting Francis Drake On  The Deck of The Golden Hind in Deptford in April 1581: Colored Engraving,  19Th Century. Poster Print by (18 x 24) :britet megöltek, de Drake megmenekült, szívében gyűlölettel a spanyolok és Fülöp király ellen.

Sir Francis Drake

A következő emlékezetes esemény az volt, amikor 1577-ben elindult egy földkörüli útra Erzsébet parancsára, így Magellán után másodikként megkerülte a Földet – bár valójában nem teljesen így van, hiszen Magellán meghalt útközben, ő viszont nem.

A 100 tonnás Pelican (később Golden Hind) útja után lovagi címet kapott, így Sir Francis Drake lett. Ekkortájt már “privateer” volt, vagyis a királynő engedélyével megtámadhatta az ellenséges hajókat és elrabolhatta a rakományt. Ebből következően jelentősen nőtt a feszültség Anglia és Spanyolország között. Közben a spanyolok Csendes-óceáni gyarmatait is megtámadta, 1572-ben elfoglalta Nombre de Dios kikötőjét, ahol hatalmas mennyiségű aranyat és ezüstöt zsákmányolt.

A királynő kalóza

Nincs pontos összesítés mekkora mennyiségű kincset szerzett kalózkodása során, s csak ő valamint Erzsébet királynő tudhatta pontosan az összeget. Az persze, hogy Erzsébet megbízásából kalózkodik, szigorúan bizalmas információ volt

A hírneve már félelmetes volt, a spanyolok El Draque (A Sárkány) néven emlegették, sokan azt hitték a boszorkányokat hívja segítségül. Ő volt a Tudor-kor leghíresebb kalóza.

Azt mondják, hogy ő volt, aki az első burgonyát Angliába szállította, mert 1586-ben egy amerikai útján dohányt és burgonyát is magával hozott, azonban a spanyolok valószínűleg egy évtizeddel korábban már Európába hozták az első szállítmányt.

A Nagy Armada elleni harcban másodparancsnokként szolgált, de ő vezette azt a hajóhadat, amely Cádiz kikötőjében tönkretett egy 30 hajóból álló spanyol flottát.

1596 elején egy újabb hadjáratot vezetett egy nyugati-indiai spanyol birtok ellen, amikor azonban belázasodott és emiatt nem tudott az összecsapással foglalkozni. A spanyolok visszaverték a támadást, s eközben ő 1596. január 28-án elhunyt. Társai teljes páncélzatba öltöztették, ólomkoporsóba tették és a panamai Portobelo partjainál a tengerbe temették.

Sir Francis Drake | GreatestBritons

 

Kapcsolódó posztok

Zaklatta-e Thomas Seymour a későbbi I. Erzsébet királynőt?

Hogyan jutott el a trónig a Szűz királynő?

Edward Teach azaz Feketeszakáll, a kalózkirály

Julius Caesar emlékezetes kalandja a kalózokkal

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?