Artúr herceg, Viktória királynő kedvenc fia – aki két világháborúban is járt

unnamed_1.jpgA herceg születése

Viktória királynő hetedik gyermeke és harmadik fia, 1850. május 1-én született a Buckingham-palotában.

Keresztszülője Vilmos porosz herceg (később I Vilmos német császár), Ida Karolina német hercegnő (a nem sokkal korábban elhunyt Adelaide királyné húga) és Wellington herceg volt. A kereszteléskor az Arthur William Patrick Albert nevet kapta, nem véletlenül. A kisfiú a waterloo-i győztesről kapta az első (legfontosabb) keresztnevét, akinek egyébként szintén május 1-én volt a születésnapja, a másik keresztapjáról a második keresztnevét, s édesapja után a negyediket. A harmadik keresztnév az íreknek tett gesztus volt az előző évi vendéglátásért. A fő keresztneve tehát Artúr lett (ahogyan Wellington keresztneve is Artúr), s ezek után az is természetesnek tűnik, hogy katona lett.

Viktória nagyon megkedvelte az idős hadvezért, aki ekkor már átvette Lord Melbourne szerepét, s a kor egyik kedvelt festője meg is örökítette a két Artúr 1851. évi születésnapi találkozását.

1_of_may_1851.jpg

A királynő kedvenc gyermeke lett, aki küllemében nagyon hasonlított apjára, s engedelmes, lelkiismeretes és fegyelmezett volt. Viktória egy bejegyzése szerint: “Ez a gyermek kedves, kedvesebb, mint a többiek együttvéve, a legkedvesebb és legdrágább nekem a földön.”

Artúr herceg, a katona

Keresztapja szellemiségének megfelelve, már gyermekkorában érdeklődött a hadsereg iránt, így 16 éves korában beiratkozott a Woolwichi Királyi Katonai Főiskolára, ahol két évvel később hadnagyként végzett.

prince_arthur_of_connaught_colour.jpg

Eközben apja halála után egy krími veterán, Howard Elphinstone kapitány irányítgatta az életét, mint afféle pótapa. Ettől kezdve közel negyven éven keresztül katonáskodott a birodalom legkülönbözőbb térségeiben, Dél-Afrikában, Kanadában, Írországban, Egyiptomban vagy Indiában is.

Szolgált a Red River lázadás alatt Kanadában, részt vett az Urabi-lázadás leverésében Egyiptomban, de fontos szerepe volt a Tel El-Kebir csatában is, majd 1886-90 között a bombayi hadsereg főparancsnokaként szolgált.

Folyamatosan haladt előre a ranglétrán, s 1893. április 1-én tábornokká léptették elő. Azt remélte, hogy ő lesz a brit hadsereg főparancsnoka, George cambridge-i herceg helyett, aki nyugdíjba vonult, de legnagyobb sajnálatára nem így lett.

Kanadában nagyon jó benyomást kelthetett az irokézekben, hiszen 1869. október 1-én megkapta a Hat nemzet vezetője címet és arra is lehetőséget kapott, hogy a törzsi tanácsban szavazhasson. Ő lett a tanács 51. tagja, amely egy évszázados hagyomány megtörése volt, hiszen addig mindig csak 50 tag lehetett. Az akkori kanadai főkormányzó felesége, Lady Lisgar azt írta a királynőnek, hogy a kanadaiak remélik, egyszer visszatér főkormányzónak. Eközben 1870 januárjában találkozott Ulysess S. Grant amerikai elnökkel is, majd részt vette a kanadai parlament megnyitóján, a királyi ház tagjai közül elsőként. Nagyon szeretett ott élni, amelyet nővérének írt levele is bizonyít, amelyet akkor írt, amikor Louise férjét főkormányzónak nevezték ki Kanadába.

unnamed_2.jpgArtúr herceg családja

1879. március 13-én a Szent György-kápolnában vette feleségül Lujza Margit porosz hercegnőt, s összesen három gyermekük született, Margit, Artúr és Patrícia. Ezzel a döntésével kicsit bosszantotta anyját, mert Viktória a menyasszony családját nem találta megfelelőnek. A hercegnő szülei boldogtalan házasságban, s külön éltek. Ez azonban nem zavarta Artúrt. Az anyja szerint szürke kisegér feleségének pedig két gyönyörű lánya született, akiket egész Európában csodáltak.

1899-ben megörökölte volna a szász-koburgi és gothai hercegséget, de lemondott róla unokaöccse javára.

1911-ben lett Kanada főkormányzója, ahová feleségét és kisebbik lányát is magával vitte, aki nagyon népszerű lett a kanadaiak között. Egy évvel később újabb amerikai elnökkel, William Howard Taft-tal találkozott. Az első világháború kitörése után újra felvette egyenruháját, amelynek a politikusok nem nagyon örültek, felesége pedig a Vöröskeresztnél és más szervezeteknél tevékenykedett.

A kanadaiak nagyon szerették és tisztelték, egy újságíró így jellemezte: „… egy herceg méltóságával, egy demokrata szimpátiájával és egy angol úr eleganciájával alkotta meg magát”, aki összekapcsolja a „méltóságot és a demokratikus érzést”

1916-ban lejárt a főkormányzói megbízatása, s ezután már nem töltött be közhivatalokat.

Visszatért a hadseregbe és a következő két évben katonaként szolgált. Eközben felesége, 1917. március 14-én elhunyt influenzában.

A herceg 1928-ban teljesen kivonult a közéletből, de a második világháborúban jelképesen szintén felvette egyenruháját, s a fiatal katonák felnéztek a már majdnem kilencvenéves tábornagyra.

prince_arthur_duke_of_connaught_and_strathearn_1850_1942_det.jpg

1942. január 16-án hunyt el, majdnem kilencvenkét évesen.

Források – djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?