Viktória királynő színesbőrű “lánya” – Sarah Forbes Bonetta

Sarah gyermekkora

Sarah Forbes Bonetta, vagyis eredeti nevén Aina, 1843-ban a joruba népcsoport Egbado nevű klánjának hercegnőjeként született Nyugat-Afrikában, de ötéves korában a szomszédos Dahomey királyság fegyveresei a családját megölték, s ő is csak egy véletlennek köszönhette az életét.

Ghezo király emberáldozatot akart rajta bemutatni, de Frederick E. Forbes kapitány, egy brit haditengerész, meggyőzte, hogy a kislányt küldje el Viktória királynőnek ajándékba.

A kapitány a kislányt megkeresztelte, s ezzel a Sarah nevet adta neki, majd saját családnevét, s hajója, a Bonetta nevét, így lett a kislányból Sarah Forbes Bonetta.

Az Angliába vezető úton a kislány hamar megtanult angolul, amely nagy meglepetés volt Viktória királynő számára, amikor 1850. november 9-én találkoztak.

Forbes nagyon megszerette a rendkívül intelligens kislányt, ahogyan a felesége is, de Viktória királynő úgy döntött, hogy mivel a kislány egyidős a saját lányaival, a családjában neveli fel a kislányt, s mindenben igyekezett a kedvébe járni, különösen Alice hercegnővel került barátságba.

Hamarosan rájött azonban, hogy Sarah nem érzi jól magát a királyi palotában, visszavágyik a Forbes-családhoz. Forbes kapitány azonban 1851-ben elhunyt, s a kislánynak sem tett jót az angol időjárás. Viktória utasítására Freetownba vitték, ahol a Church Missionary Society (CMS) iskolájába járt. Sarah nagyon jó tanuló volt, de nem érezte magát jól, így a királynő visszavitette Angliába, ahol Frederick Scheon tiszteletes úrral és feleségével élt, körülbelül 35 mérföldre Londontól keletre. A királynő tiszteletbeli keresztlányának tartotta.

A királynő látva a kislány fogékonyságát, a tanítattásának költségeit magára vállalta az első perctől kezdve, s így írt a később örökbefogadott kislányáról.

„Tökéletes géniusz, már jól beszéli az angolt, és nagy tehetsége van a zenéhez. Kevés kivételével mindenkinek, akivel találkozik, elnyeri a rokonszenvét, messze előtte jár bármely vele egykorú fehér gyermeknek tanulékonyságban, eszességben és gyengédségben.”

Sarah felnőttkora

Victoria sok ajándékot adott neki, köztük egy arany órát, egy türkizkék gyűrűt és egy arany karkötőt, amelyre a következő szavak voltak gravírozva: „ Viktória királynőtől Sarah Forbes Bonettának.”, sőt Alice hercegnő esküvőjére is meghívták.

Tizennyolc éves korában házassági ajánlatot kapott egy joruba gyökerekkel rendelkező sikeres kereskedőtől, aki korábban szintén a haditengerészet tisztje volt. A lány előbb visszautasította James Pinson Labulo Davies közeledését, de nem sokkal később Viktória királynő engedélyével mégis elfogadta azt. A díszes esküvőn Sarah-t tíz hintó és tizenhat koszorúslány kísérte.

Az esküvő után az ifjú pár Sierre Leone-ba települt, ahol Sarah egy Freetown-i iskolában tanított. Nem sokáig, mert pár hónappal később Sarah Victoria néven egy lánygyermeknek adott életet, akinek szintén Viktória királynő lett a keresztanyja. a következő években Sarah és Victoria többször is ellátogatott Angliába a királynőhöz.

A család Madeira szigetére költözött, ahol Sarah 1880. augusztus 15-én tuberkulózisban elhunyt. Viktória királynő Sarah halála után írta a naplójába „Láttam szegény Victoria Daviest, fekete keresztgyermekemet, aki ma délelőtt értesült anyja haláláról.”, s ezután is élénken érdeklődött a fekete keresztlánya után, aki szintén zenei tehetség hírében állt.

Sarah Forbes Bonetta, the Enslaved Yoruba Girl Who Was Gifted to the Queen  of England in 1850 | Listwand

további posztok Viktória királynővel kapcsolatban

 Források

djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?