Middle Ages / Architecture View of Château Gaillard, circa 1200 some time after its completion. (Medieval fortress of the 12th century located in the heart of Norman Vexin, 100 km from Paris in the commune of Andelys (Eure), built on a limestone cliff overlooking a large meander of the Seine. Its construction was decided by Richard the Lionheart). 3D Reconstruction (digital image), 2017.

Château Gaillard – Amikor az illemhelyre nem kimennek – hanem onnan bejönnek – Történelmi cikkek a honlapon

richard.jpgA Château Gaillard építése

A Château Gaillard egy középkori vár a Szajna mellett körülbelül száz kilométerre észak-nyugatra Párizstól, amelyet 1196-ban kezdtek el építeni Oroszlánszívű Richárd uralkodása alatt. Az angol király, aki egyben normandiai herceg is volt, a harmadik keresztes hadjáratból visszafelé osztrák, majd német fogságba esett, s csak 1194. február 4-én szabadult ki. Közben a francia király jelentős területet foglalt el Normandiából. Richárd hazatérése után hozzákezdett az elfoglalt területek visszafoglalásához, s ennek részeként Gaillardban is egy  komolyabb erődítményt akart építeni. Ráadásul gyorsan, így komoly (körülbelül 12.000 fontnyi) költséggel épült fel, de alig két év alatt. (Oroszlánszívű Richárd)

Az elkészült várkastély korszerűen felszerelt volt, amely már használta a lőréseket is, s a király szinte folyamatosan figyelemmel kísérte az építkezést. Elkészültekor bevehetetlennek tartották, a falak 4-5 méter vastagok voltak, a vár területe pedig körülbelül 200×80 méter alapterületet foglalt el. A vár elkészülte után nem sokkal Richárd király meghalt, s testvére, Földnélküli János örökölte a trónt. János nem sokat foglalkozott a normann várakkal, kastélyokkal. (a várkastély rajza)

A vár elfoglalása

A francia király 1203 szeptemberében vette ostrom alá a várat, de csak 1204 márciusában foglalta el, de hogyan …

A kastélyban lévők készletei a hónapok óta tartó ostrom miatt fogytán voltak, hiszen a vár lélekszáma, a környékbeli menekültek miatt a többszörösére növekedett. 1204 februárjában a francia támadók végső ostromként, elkezdtek gyenge pontokat keresni a belső várfalon. Egy Ralph nevű katona talált egy, a várfalból kiálló mosdócsúcsot.

A katona felkúszott várfalon, s a keskeny résen feljutott a várbeli illemhelybe. A WC-be való sikeres feljutás után néhány társa követte, majd az őröket leütve, le tudták engedni a várárokra a hidat és ki tudták nyitni a várkaput. Fülöp, francia király emberei így behatolhattak a várba, ahol benn lévő maroknyi katona megadta magát, így 1204. március 6-án a vár elesett.

Kapcsolódó – Hihetetlen háborúk és Bizarr háborúk valamint Uralkodók nem túl királyi halála

Két magyar királylányForrások

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

DJP

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?