DJP-blog

Az eisenachi csata – 908. augusztus 3.

Az eisenachi csata

Az előzmények

A honfoglalás befejezése talán a pozsonyi csatához köthető, amikor a magyar sereg szétverte a Luitpold őrgróf vezette bajor-frank sereget, de persze a magyar hadjáratok nem értek véget ezzel.

A katasztrofális pozsonyi vereség során elesett Luitpold fia, Arnulf bajor herceg arra kényszerült, hogy adót fizessen a magyaroknak, s engedje át a magyar seregeket a hercegsége területén. Magyar sereg indult Türingia, majd Szászország ellen és más hadjáratok is voltak.

A türingiai és szász seregek egy évvel a pozsonyi vereség után szálltak először szembe a magyarokkal Burchard türingiai herceg vezetésével.

Az eisenachi csata

A 908. augusztus 3-án lezajlott csatáról nem sok információ maradt fenn, de az tudni lehet, hogy a németek újabb megsemmisítő vereséget szenvedtek – meghalt a fővezérnek tekintett Burchard türingiai herceg, de Egino türingiai herceg és Rudolf würzburgi püspök is, ahogyan a német sereg legnagyobb része is megsemmisült.

A keleti frank sereg legnagyobb részét a türingiaiak, frankok és szászok alkották, akik Eisneach mellett ütköztek meg a magyar sereggel, amelyet egyes hírek szerint Szabolcs magyar főispán vagy Zolta, Árpád vezér legkisebb fia vezetett.

A győztes magyarok ezután végigportyázták Türingiát és Szászország északi részét, egészen Brémáig is eljutottak, majd gazdag zsákmánnyal tértek haza.

Persze a magyar hadjáratok ezután is tovább folytatódtak, s az első augsburgi, majd a rednitzi csatában újabb katasztrófális vereségeket szenvedtek a német hadak. Végül Gyermek Lajos békét keresett és talált a Magyar Fejedelemséggel, elismerve az addigi hódításokat és a magyar fennhatóságot. Ezután következett a 913-as magyar vereség az inn-i csatában, de ez sem akadályozta a magyarokat, hogy újabb hadjáratokat vezessenek még két évtizedig.

A merseburgi és augsburgi vereség után azonban már megváltozott a helyzet, s Taksony, majd Géza már megegyezést keresett a németekkel, s majdnem egy évszázaddal az eisenachi győzelem után Magyarország keresztény királyság lett – nem minden megpróbáltatás nélkül, de Árpád vére továbbra is a trónon maradt.

Források

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Exit mobile version