DJP-blog

A házasság, amely majdnem romba döntötte Nagy-Britanniát

A házasság, amely majdnem romba döntötte Nagy-Britanniát – VIII. Edvárd

VIII. Edvárd

III. Edvárd, Viktória királynő dédunokája, akit később Windsor hercegeként ismertek, 1937. június 3-án vette feleségül Wallis Simpson, (kétszeresen) elvált amerikai nőt – akiért korábban a koronáját is feláldozta.

Edvárd 1894. június 23-án született, s tizenegy hónapig brit király és indiai császár is volt. V. György király és Teck Mária legidősebb gyermeke volt, aki tizenhat évesen lett walesi herceg.

Az első világháborúban a brit hadseregben szolgált, miközben számos botrányos kalandba keveredett, ahogyan száz évvel korábban a későbbi IV. György is. A brit miniszterelnököt, Stanley Baldwint nagyon aggasztották ezek a botrányok, ahogyan a királyt is, de a trónörökölési sorban ő következett.

Amikor apja 1936-ban meghalt, ő követte a trónon VIII. Edvárd néven, de türelmetlenségével és felelőtlenségével alig néhány hónap után alkotmányos válságot okozott.

Edvárd 1931 január 10-én találkozott először Wallissal, amikor Lady Furness, a herceg akkori szeretője bemutatta neki Burrough Courtban, majd néhány alkalommal még összefutottak, végül 1934. januárjában a nő a herceg új szeretője lett.

Akkorra már egyszer elvált, s a második házasságában élt, amely kissé aggasztotta a királyt, de volt már hasonló a történelemben. A herceg tagadta, hogy intim kapcsolata lett volna Wallissal, pedig együtt látták őket még az ágyban is. Az amerikai nő hamarosan kiszorította Lady Furnesst a szeretői szerepből, s a herceg egyéb szeretőitől is eltávolodott.

VIII. Edvárd lemondása

A következő hónapokban egyre többet voltak együtt, s a herceg szinte “Wallis-függővé” vált. Ekkor már a királynénak is bemutatták, mint “hivatalos partnert”, s a király felháborodott. A herceg pénzzel és ékszerekkel halmozta el szeretőjét, majd 1935 februárjában nyilvánosan is együtt üdültek, így mindenki számára nyilvánvaló lett az ügy.

Mivel az év folyamán többször látták őket huzamosabb ideig együtt, a sajtó is egyre inkább felkapta az ügyet. Közben olyan pletykák keltek szárnyra, amelyek szerint Wallisnak közben másokkal is volt viszonya.

1936. január 20-án meghalt V. György, s fia, Edvárd lett az új uralkodó VIII. Edvárd néven. Már másnap megszegte a királyi protokollt, hiszen a még mindig házas Wallis társaságában nézte végig a St. James-palota ablakából az uralkodásának kihírdetését. Mindenki előtt tudott volt, hogy feleségül akarja venni.

A konzervatív kormány előtt ez népszerűtlenné tette, az édesanyját és testvérét pedig nagyon nyugtalanította. Olyan hír is volt, amely szerint Wallis azt mondta “Hamarosan Anglia királynője leszek.”

A házassági terv

A brit uralkodó azonban az anglikán egyház feje is (VIII. Henrik óta), s az egyház helytelenítette az elvált emberek újraházasodását, ha korábbi házastársuk még élt – ez mondjuk az alapító VIII. Henriket még nem zavarta 🙂 amikor elvált Aragóniai Katalintól és feleségül vette Boleyn Annát vagy amikor elvált Klevei Annától és feleségül vette Howard Katalint. Végül is Katalin ment, Anna jött majd Anna ment és Katalin jött.

Mindenesetre VIII. Edvárd tervezett házassága ütközött annak az egyháznak a tanításával, amelynek a vezetője volt.

Ráadásul akkortájt a válás indokaként csak a házasságtörés volt elismerve. Wallis az első férjétől „kölcsönös összeférhetetlenség” miatt vált el, amely miatt később bíróság előtt meg is támadhatták volna a válást.

A kormány politikailag, erkölcsileg és társadalmilag alkalmatlannak találta Wallist a leendő királynéi szerepre, akit “korlátlan becsvágyú” nőnek tekintettek.

Közben Wallis benyújtotta a válókeresetet második férje ellen azzal az indokkal, hogy férje házasságtörést követett el gyermekkori barátjával Mary Kirkkel.

VIII. Edvárd házassága

A király 1936 novemberében konzultált az ügyről a miniszterelnökkel, mert a nőt és a trónt is meg akarta tartani. Morganatikus házasságot akart, ahol Wallis nem lenne királyné, de ő király maradhatna. Ezt azonban a brit miniszterelnök, de Ausztrália, Kanada és a Dél-Afrikai Unió miniszterelnöke is elutasította.

Ha feleségül venné Wallist, a kormány lemondana – s alkotmányos válság lenne.

Hetekig, hónapokig tartó huzavona után VIII. Edvárd 1936. december 10-én lemondott a trónról York, Gloucester és Kent hercege jelenlétében, s egy nappal később mindezt véglegesítették is. Aznap a lemondott király egy rádióadásban úgy nyilatkozott, hogy „Lehetetlennek találtam a felelősség súlyos terhét, és úgy teljesíteni a királyi feladataimat, ahogyan szeretném, a szeretett nő segítsége és támogatása nélkül.”.

Helyette York hercege lett a király, VI. György néven, aki gátlásos és gyakran dadogó volt, de aki felülemelkedett a hibáin és helyreállította a monarchia megtépázott tekintélyét.

A lemondott király elhagyta Angliát és Ausztriába ment, ahol Eugen de Rothschild báró otthonában várakozott a leendő feleségére. Wallis válása 1937. májusában emelkedett jogerőre, s visszavette lánykori nevét, újra Bessie Wallis Warfield lett. Edvárd és Wallis 1937. május 4-én találkozott Franciaországban, majd egy hónappal később, 1937. június 3-án összeházasodtak a Château de Candé-ban. Talán szándékosan választották az időpontot, mert Edvárd apjának, V. György királynak a születésnapja volt aznap – legalábbis Mária özvegy királyné szándékosnak gondolta.

Edvárd egy smaragddal és gyémánttal kirakott aranygyűrűt adott Wallisnak, s mivel az anglikán egyház megtagadta az esküvői szolgálatot, egy vikárius adta őket össze.

A vendégek között ott volt Randolph Churchill és báró Eugène Daniel von Rothschild is, de a királyi családot senki nem képviselte. A házasságkötés előtt VI. György Windsor hercegévé tette bátyját, de felesége nem lehetett ‘királyi fenség’.

A házasságból aztán nem született gyerek, s Edvárd párizsi otthonából televízión nézte, amint öccse halála után megkoronázzák II. Erzsébetet, az unokahúgát, aki aztán hetven évig uralkodott, szemben az ő pár hónapjával.

Wallis válási okában azért lehetett valami, mert 1937. novemberében a volt férje feleségül vette Mary Kirket.

Források

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Exit mobile version