Royal Collection Balmoral

Viktória királynő és családtagjai számos állatot tartottak kedvtelésből. Ebből következően nagyon sok olyan festmény, rajz és fénykép is van, amelyen valamilyen házikedvenc is szerepel.

Háziállatok

Természetesen a kutya volt a leggyakoribb, amelyből számtalan fajta fodult elő a királyi udvarban, a mopsztól a spánielig, az agártól a terrierig.

A kutyák mellett a trónra lépésekor a perzsa sahtól kapott egy tibeti kecskepárt, de volt néhány pónija (amelyből kettőt az olasz királytól kapott), néhány papagája és többek között egy szamara is.

Viktória tudott és szeretett lovagolni, így lovak is akadtak szép számmal.

A sok állat között azonban bizonyosan a kutyák voltak a kedvencei, hiszen élete utolsó perceiben is arra kérte a mellette lévőket, hogy az egyik kedvenc kiskutyáját tegyék mellé az ágyra.

A gyermekkorának jelentős részét a Dash nevű spániel társaságában töltötte, aki az “első szeretett kiskutyánk volt“, akihez még a koronázás után is rohant, hogy megfürdethesse, de sajnos 1840 végén elhunyt.

Viktória királynő Zsákmánya

Royal Collection Balmoral

Húsz évvel később, egy különleges kutyával találkozott, amely a maga nemében az első volt Angliában, s amelyet a hadsereg egy tisztje hozott a számára Kínából 1861 áprilisában. Ezt a fajta kutyát évszázadokig csak a kínai császári család birtokolhatta.

A második ópiumháború alatt, 1860. október 8-án a brit és francia csapatok elfoglalták a pekingi Régi Nyári Palotát. A császár és udvartartása elmenekült Chengde-be, azonban egy idős hölgy ott maradt a kutyáival. Amikor a britek és franciák beléptek a palotába, ő öngyilkos lett, de az öt kiskutyáját megtalálták. Mielőtt a palotát kifosztották és felgyújtották a kutyákat magukhoz vették, s elvitték Angliába.

Két kutya Lord John Hay birtokába került (Schloff és Hytien lett a nevük), aki nővérének, Wellington hercegnének adta át, kettőt Sir George FitzRoy vett magához, s később unokatestvéreinek Richmond és Gordon hercegének és hercegnőjének adta, míg az ötödiket Dunne hadnagy, aki később tábornok lett Viktória királynőnek vitte el. Ez utóbbi neve Looty vagyis Zsákmány lett.

A királynő a legkisebb és messze a legszebb állatnak tartotta, amely megjelent az országában. Annyira megtetszett neki, hogy az elismert festőművészt, Frierich Wilhelm Keylt kérték fel egy kép készítésére a kutyáról, amely kifejezi, mennyire kicsi. Így került a képre a japán váza és néhány virág.

A festmény másolata a hadnagy birtokába került, emlékül.

Néhány író, költő (Byron, Dumas, Baudelaire, Dickens, Ibsen) különleges háziállata a XIX. századból

Jules Gabriel VerneForrások

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?