A rabszolgaültetvénytől az egyetemig – Darwin oktatója

john_edmonstone.jpgJohn Edmonstone

John Edmonstone (valójában születési neve ismeretlen, de “gazdája után” nevet kapott) Brit Guyanában született rabszolgaként az 1700-as évek végén és első éveit egy ültetvényen (Warrow Place) töltötte Demerarában. Az ültetvény tulajdonosa egy skót politikus Charles Edmonstone volt, akinek leendő veje egy elismert természettudós és felfedező volt, Charles Waterton. (fotó a fiatal John Edmonstone-ról)

Waterton a szárnyai alá vette a kis Johnt és megtanította neki a taxidermiát, vagyis a halott állatok kitömésének tudományát, miközben az őserdőkben utazgattak és vadászgattak.

1817-ben Charles hazautazott Glasglowba, s magával vitte Johnt is, akit fel is szabadított. Pontosabban nem tudni Skóciába szabadként érkezett-e, de amikor belépett az országba, azonnal szabad lett, mivel ezt egy 1778-as törvény lehetővé tette. Viktória királynő Nagy-Britanniájában már nem volt rabszolgaság.

John eleinte a családdal élt, majd 1824-ben elköltözött Edinburghbe (a Lothian utca 37. szám alá), ahol a természettudományi múzeumban dolgozott és taxidermiát tanított az egyetem hallgatóinak.

1_charkes.jpgEgy évvel később, 1825-ben, az akkor 16 éves Charles Darwin az edinburghi egyetemre érkezett tanulni – orvos akart lenni. A testvérével Erasmussal lakott a Lothian 11. szám alatt, ami egészen közel volt John házához.

Darwin hamar rájött, hogy az orvostudomány nem neki való – nagyon zavarta a műtétek érzéstelenítésének hiánya.

Darwin oktatója

Ekkor jött az ötlet, hogy megtanulja a taxidermiát Johntól, akinek fizetett a plusz órákért. Darwin szerint “gyakran mentem el hozzá, mert nagyon kellemes és intelligens ember volt”. Egy óra egy guinea volt, s John a 400px-charles_darwin_by_g_richmond.pnggyakorlatok közben sokat mesélt szülőföldjének őserdőiről, s az egzotikus növényekről és állatokról, amellyel felébresztette Darwin érdeklődését a trópusok iránt. A 40 órás tanfolyam végére már nagyon jól megismerte a trópusok élővilágát. (metszet a mesterről és a tanítványról munka közben)

Amikor 1831-ben Darwin elindult a HMS Beagle fedélzetén a világ körüli útjára, már kész természettudós volt, de ehhez szükséges volt a Johntól tanult ismeret is. Az út során számtalan állatot (csak madárból kb. 500-at) ejtettek el és számtalan alkalommal kellett használnia a tanult ismereteit, s ez is sokat segített később az elméletének kidolgozásában. Valószínűleg a Johnnal való kapcsolata is segített Darwinnak a rabszolgaság-ellenes nézetei kialakulásában. (G. Richmond: Darwin)

Edmonstone további életéről kevés adat van, azt tudjuk, hogy 1833-ban elköltözött a South St David Street 6. szám alá.

John emlékére 2009-ben emléktáblát avattak a Lothian utcában.

Források – djp

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?