DJP-blog

VIII. Henrik szerelmes levelei Boleyn Annának

VIII. Henrik szerelmes levelei Boleyn Annának

VIII. Henrik és Boleyn Anna kapcsolata

Amikorra VIII. Henrik nagy nehezen el tudott válni Aragóniai Katalintól, már régen feleségül vette Boleyn Annát, így tulajdonképpen bigámiát követett el. Aztán persze ez a házassága sem egyszerűen ért véget. 1536. május 19-én házasságtörés, hazaárulás és vérfertőzés miatt lefejezték a második feleségét, három évnyi házasság után.

Persze a kapcsolat már sokkal régebben kezdődött, s a király évekig vágyott arra, hogy a lányt megkaphassa, s ennek hangot is adott leveleiben, amelyeket Annának írt.

Az első bő egy évben legalább 17 ilyen levelet írt, amelyek jól árulkodnak a király romantikus természetéről. De arról is, hogy milyen gyorsan kalandoztak a gondolatai az ágytól a leendő esküvőig.

A levelek (milyen furcsa egy angol uralkodónál) franciául íródtak, s a Vatikáni Könyvtárban találtak rájuk. Feltehetően a válással kapcsolatban lophatták el Annától, s úgy kerülhetett a pápához.

Anna válaszai nem maradtak fenn, illetve egy levélről tudni, amelyben megköszönte a király közbenjárását, hogy udvarhölggyé nevezték ki Aragóniai Katalin mellé, s amelyben elismeri a király szerelmi vallomásait. A levélen nincs dátum, de úgy gondolják ez lehetett az első levél, amelyet a királynak küldött.

A király törvénytelen fia

Akkortájt íródhatott, amikor Anna nővérének a fia megszületett, aki “véletlenül” a Henry nevet kapta, miután néhány hónappal korábban Mária és a király lezárták a kapcsolatukat. Az 1526. március 4-én született fiút sokan a király fiának tartották már akkor is.

Ekkortájt a király már harmincöt éves volt, de még mindig jóképű és sportos, akinek eddig soha nem volt azzal problémája, hogy bárkit megkapjon, akit szeretne.

Anna azonban ellenállt.

Az első percektől a fizikai kapcsolat felé irányult a közeledése, s azt állította, hogy amíg egy nő nem adja át neki a testét és a szívét (ebben a sorrendben :)), addig nem hívhatja úrnőjének, bár azt kegyesen megígérte neki, hogy ő lesz az egyetlen szeretője. (milyen kedves ígéret)

A király próbálta magát nagyon férfiasnak mutatni a leveleiben, amikor pédául arról írt, hogy előző este a saját kezével ölt meg egy bakot.

VIII. Henrik szerelmes levelei

Az első próbálkozások után azért valami történhetett, mert az “úrnő” hamarosan “drágám” lett, s úgy tűnt Anna talán enged a kísértésnek. Ennek okát egy 1527 júliusi levélben találhatjuk meg, amikor a király azt írta, hogy “Rövidesen nekem és nekünk meglesz a kívánságunk.” Arra utalhatott, hogy 1527-ben kezdte el a pápát puhítani, hogy engedje meg a válását Katalinnal, hogy újra megházasodhasson.

Mindez azonban idő volt, s a királynak a türelem nem volt az erénye, közben folyamatosan próbálkozott.

A következő évben azonban újra megjelent az izzadásos betegség, s Anna megbetegedett, a király pedig nagyon félt a kórtól, amelybe bátyja is belehalt, bár egyébként is paranoiás volt.

A távollétük alatt azonban folyamatosan levelekkel bombázta a nőt, aki ekkor a Hever-kastélyban élt elzárva a világtól. A király nagyon bízhatott a házasság felbontásában, mert azt írta Annának, hogy reméli hamarosan találkoznak, mert „azt kívánom magamnak (főleg egy estét) kedvesem karjaiban, akinek csinos domborulatait remélem hamarosan megcsókolhatom”.

 Egyéb posztok VIII. Henrikről

 Források

djp

Exit mobile version