Így pusztult el Bagdad és a Bölcsesség Háza sokszáz éve – Történelmi cikkek a honlapon

A középkor legnagyobb kulturális gyűjteménye semmisült meg 1258-ban, amikor a mongol hadak megostromolták, majd elfoglalták Bagdadot. A hatalmas várost közel 60 ezres sereg védte, de a támadók közel 150 ezren voltak. ( a kép Esposito, John L.. Iszlám (Vallások földrajza) című művéből)

A Bölcsesség Háza avagy a Bagdadi Nagy Könyvtár a hagyomány szerint Harun al-Rasid kalifa, de valójában Al-Ma’mun kalifa (Harun al-Rasid fia) magángyűjteményeiből alakult ki. 813-ban nyilt meg és évszázadokon keresztül a legnagyobb gyűjtemény volt a maga nemében. Számtalan ritka, olykor egyedi könyvet is tartalmazott.

A gyűjteményben nem csak arab, hanem görög, perzsa, fárszi, héber, arámi, latin, szír, indiai és sok más nyelven íródott művek fordításai is megtalálhatóak voltak, amelyek mind a természettudomány, mint a társadalomtudomány területeit érintették. Így rengeteg orvosi, csillagászati, matematikai, filozófiai mű, valamint irodalmi szövegek tízezrei voltak megtalálhatóak ott.

A közel másfél milliós városban a kéthetes (1258. január 29 és február 10. közötti) ostrom után az igazi mongol pusztítás 1258. február 13. után zajlott le – napokon keresztül raboltak, fosztogattak és pusztították a várost. Hulagu kán, Dzsingisz kán unokája a későbbi krónikák alapján olyan mennyiségben dobatta a könyvtár pótolhatatlan kéziratait a Tigris folyóba, hogy a folyó teljesen elsötétedett a töméntelen mennyiségű tintától, amely kioldódott a könyvekből. A várost teljesen kifosztották, a kalifát és teljes rokonságát kivégeztették, Bagdad pedig mongol fennhatóság alá került.

Nagy hadvezérek a múltban – Nagy Sándor, Julius Caesar, Attila, Dzsingisz kán és Napóleon

A nagyságrendet jól érzekelteti, hogy Nasir al-Din al-Tusi, a kor legnagyobb arab polihisztora a gyűjtemény egy kisebb részét megmentette, amely összesen 400.000 kéziratot jelentett. Ebben a korban Európában a két legnagyobb könyvtár az avignoni és Sorbonne könyvtára 2000 illetve 1150 kötettel rendelkezett. (Bagdad ostroma egy 15. századi illusztráción)

Egy másik történet Dzsingisz kánról és egy birodalom elpusztításáról

Két magyar királylány

Források

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

 DJP

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?