PT-feladat megoldása

A PT kiválóan alkalmas a hálózati környezet bemutatására és szimulálására, így a jelszóhasználat és távoli elérés kezelésére is, ahogyan a videóban is látható.

Milyen jelszavak léteznek egyáltalán a hálózati környezetben a hálózati eszközökben – jelszóhasználat és távoli elérés a gyakorlatban ?

Konzolos jelszó: a hálózati eszköz felhasználói üzemmódjába léphetünk a segítségével

Privilegizált jelszó: a privilegizált üzemmódba való belépéshez használjuk; két egymástól független típusa van, amelyeket egymástól függetlenül kiadhatunk; ha mindkettő létezik a Secret működik; ha a Secret parancsot kikapcsoljuk, újra a Password lép működésbe; egyszerre azonban nem működhetnek.

Password: titkosítás nélküli privilegizált jelszó

Secret: titkosított privilegizált jelszó

Távoli elérés jelszó: olyan jelszó, amelynek segítségével egy tetszőleges eszközről be tudunk lépni a hálózati eszköz belső menüjébe

Password-encryption: a nem titkosított jelszavak titkosítására szolgál, de nem ad olyan erős algoritmust, mint a Secret parancs

A jelszavak a Running-config állományban vannak tárolva, a konzolos jelszó, a rávoli elérés jelszava és a Password privilegizált jelszó titkosítás nélkül, a Secret pedig titkosítással. A Service password-encryption használata után minden jelszó titkosítva lesz, a parancs kikapcsolása után, a már titkosított jelszavak nem alakulnak vissza, de az újonnan kiadott jelszavak már nem lesznek titkosítva. Természetesen ez NEM vonatkozik a SECRET jelszóra.

A Running-config állományt a SHOW RUNNING-CONFIG paranccsal lehet megtekinteni.

A többi kiderül a videóból!

Természetesen a poszt feltételez néhány alapvető ismeretet, ha valaki szakmai ágazati érettségire készül, ezért csak röviden térünk ki a fogalmakra – elsősorban a jelszóhasználat és távoli elérés témakörre koncentrálunk.

Youtube-lejátszási lista

Cisco Packet Tracer

Források

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük