Henrik – Hódító Vilmos legtehetségesebb fia

Az előzmények – Hódító Vilmos negyedik fia, Henrik és Skóciai Matilda egymásra találása

Henrik felesége – Matilda királyné

Matilda nagyon népszerű királyné lett, bár sokan régimódinak tartották őket, könnyen lehet, hogy ő az a “tisztességes hölgy”, akire egy régi dal (London Bridge is Falling Down) utal.

matilda1_1.jpg

Mindezek után összesen két gyermekük született, Matilda 1102. febuár 7-én és Vilmos Adelin 1103. augusztus 5-én. Talán még egy halva született gyermekük is volt 1101 júliusában, de ez kétséges. Más történészek szerint Vilmos után is született egy gyermek, aki szintén nem sokáig élt.

Mivel (Blois István kivételével) minden további angol/brit uralkodó I. Henrik és ezzel együtt Matilda leszármazottja – így bennük is ott csörgedezik az Árpád-házi uralkodók vére – Matilda hercegnő és fia, a későbbi II. Henrik leszármazási táblája az Árpád-háztól.

Henriknek, aki nagy nőcsábász volt, számos vagy inkább számtalan törvénytelen gyermeke is született, bár szerette a feleségét. Végül is az örökös megszületett és gond nélkül felnőtt, így a király nyugodt lehetett, ráadásul lánya közben a német-római császár felesége lett.

Mindezek mellett mély megdöbbenést keltett, amikor a szeretett királyné 1118. május 1-én elhunyt. Egyes források szerint az udvarhölgyei közül többen kolostorba vonultak, mert nem tudták feldolgozni szeretett királynéjuk halálát. Matilda szerepét jól mutatja, hogy összesen 31 dokumentumot adott ki önállóan, amely akkortájt nem volt jellemző az uralkodófeleségekre.

Henrik ekkor éppen a franciákkal harcolt és még a felesége temetésén sem tudott részt venni, de úgy rendelkezett, hogy egész Angliában és Normadiában emlékezzenek meg az elhunyt királynéről.

A felesége kérése ellenére a Westminster-apátságban temettette el, nem messze Hitvalló Edvárdtól, s azt a feliratot kapta, hogy “Itt fekszik a híres királynő, a második Matilda, aki korának fiataljait és időseit egyaránt kiválóan tanította. Mindenki számára az erkölcs mércéje és az élet dísze volt.”

matilda1118.jpg

A trónörökös halála

Henriket megviselte a felesége halála és nem is akart újraházasodni, de 1120. november 25-én minden megváltozott.

Henrik örököse Vilmos éppen Normandiából tartott hazafelé a White Ship nevű hajón, amikor egy sziklának ütköztek és a hajó háromszáz utasával együtt a tengerbe süllyedt. Vilmos, a trónörökös, talán meg tudott volna menekülni, de segíteni akart egy féltestvérén, akit szintén Matildának hívtak, mint az édesanyját és nővérét, de így ő is belefulladt a tengerbe.

A kapitány, amikor megtudta, hogy a herceg megfulladt, inkább hagyta, hogy elsüllyedjen, s ő is megfulladjon, semmint szembenézzen a királlyal.

A hajó utasai közül csak egyetlen ember maradt életben, egy Berold nevű hentes.

Mindez megváltoztatta Henrik terveit, s feleségül vette Louvain gróf lányát, Adeliza Louvain Godfrey-t, aki 35 évvel fiatalabb volt tőle. Gyermekük azonban nem született, s Henrik nem akart többet próbálkozni, hanem más ötlete támadt.

Matilda nevű leánya, aki német-római császárné volt, közben megözvegyült, s hazahívta Angliába.

Tudta, hogy nehéz lesz a lányát utódként elismertetni, így feleségül adta Fulkó jeruzsálemi király fiához, Geoffrey of Anjouhoz. Az ifjú férj tizenegy évvel volt fiatalabb Henrik lányánál, s többször is szétváltak útjaik, de végül 1133. március 5-én megszületett Henrik király unokája, szintén Henrik néven. A király ekkor megnyugodott, mert ugyan a nemesek háromszor is megesküdtek, hogy Matildát fogják elismerni törvényes örökösnek, ez a kisfiú, majd egy év múlva mégegy ebben sokat segített.

Ettől az időtől kezdve talán már kevésbé vigyázott, amely hamar kellemetlen következményekkel járt.

Henrik halála

Mint majdnem mindenki, Henrik is szerette a jó lakomákat, s az ő egyik kedvence egy angolnaszerű hal volt, amelyből azonban az orvosai tanácsára csak keveset volt szabad ennie egyszerre.

Henrik azonban, mint már oly sokszor életében, nem fogadta meg az orvosai tanácsát, s bár királyi mellékneve a “Beauclerc” vagyis “Könyves” volt, 1135. novemberében elég balgán cselekedett. Éppen vadászaton volt a normandiai Lyons-la-Forêtben, amikor estére jól megéhezett és éjszakára elfogyasztott egy tekintélyes mennyiségű angolnát. Ez aztán néhány nap múlva, 1135. december 1-én a király halálát okozta.

Balszerencsés módon a lánya éppen állapotos volt a harmadik gyermekével, s nem tudtak Angliába utazni. Ezzel szemben az éppen arra járó Blois István, mint Hódító Vilmos unokája, elfoglalta a trónt – ahogyan Henrik tette 35 évvel korábban.

Persze a történetnek még korántsem volt vége, hiszen Henrik lánya, Matilda nem adta könnyen a bőrét, s következett az Anarchia kora, amikor egy röpke évre ő lehetett az egyesült Anglia első női uralkodója, ha nem is koronázták meg.

A fia uralkodása aztán bőségesen kárpótolta az elveszített évekért.

Két magyar királylányForrások

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?