Agnodice, az első női orvos Athénban

Ki volt Agnodice?

Agnodice egy legendás alak az ie. 4. századból, akit Athén első női bábájaként vagy orvosaként tartanak nyilván.

agnodice0.jpg

Már Mezopotámiában, Egyiptomban és Babilóniában is voltak orvosok, de mindenhol csak a férfiak tanulhattak, mert a nőket túl butának, túl finnyásnak és túl érzelmesnek tartották. Mindezek mellett egy nőnek csak egy férfit volt szabad megérintenie – a férjét. Az egyetlen kivétel a szülészet volt, ahol a nők is szerepelhettek. Talán Agnodice is szülésznőként kezdte a pályáját.

Agnodice történetét Gaius Julius Hyginus mesélte el a Fabuláiban, de lehetséges, hogy nem élő személy volt, hanem csak egy precedensként alkalmazott történet főszereplője.

Hyginus szerint a nő férfinak álcázta magát, hiszen akkortájt a nőknek tilos volt az orvosi tevékenység. Levágatta a haját és férfiruhát öltött, majd elment Herophilushoz tanulni Alexandriába. Ügyes és tehetséges tanuló volt, s miután megtanulta mindazt amit kell, Agnodice megpróbált segíteni azokon a nőkön, akik szégyellték magukat a férfi orvosok előtt. Az első esetben Agnodice egy nő előtt felfedte a nemét (megmutatta a mellét), aki így megengedte neki, hogy kezelje. Később egyre többen jártak hozzá, akik senki máshoz nem szerettek volna menni, s ez gyanússá tette a többi orvos előtt.

A per

Végül eljárás alá vonták, s megvádolták azzal, hogy elcsábította a pácienseit. Ő azonban az eljárás közben is felfedte, hogy nő, így nehezen tudta volna elkövetni mindazokat, amivel vádolták. Miután a vád alól felmentették, új vád alá került, s illegális tevékenység űzésével vádolták meg. Ekkor azonban az általa kezelt nők berohantak a tárgyalóterembe, s megvédték Agnodice-t. Ennek alapján a törvényt úgy módosították, hogy a nők is foglalkoztathatóak legyenek orvosként.

Hyginus szerint Agnodice szülész volt, s abban a korban valóban léteztek Athénban szülésznők, azonban Agnodice formálisan orvosi végzettséggel rendelkezett. A példája precedenst teremtett a középkor és újkor számára, amely szerint nők is lehetnek orvosok.

A történetben szereplő Herophilus feltehetően a a chalkedoni Herophilosra vonatkozik (ie. 335–280 körül), arra a híres orvosra, aki Alexandriában élt, és sokat írt a nőgyógyászatról. Agnodice neve azonban nagyon gyanús, mivel a ἁγνός ( hagnós ) szavakból áll, amelyek jelentése „tiszta”, és a δίκη ( díkē ), azaz „igazságosság”, vagyis a neve a “tiszta igazság”.

A történet pedig részben hasonlít Phryne történetéhez, aki szintén feltárta testét a bírái előtt.

 Források – djp

Kapcsolódó posztok

Hydna, a görög Búvár Kund

Tomürisz – Szkítia királynője, aki a szabadságért harcolt

Boudica, a lázadó kelta királynő – aki majdnem legyőzte a rómaiakat

Zoé, a férjfaló bizánci császárnő

Szent Olga, aki többezer embert gyilkoltatott meg – bosszúból

Hogy tetszett a poszt?

Kattins a megfelelő csillagra!

Vélemény, hozzászólás?