DJP-blog

Tíz tonna arany a Sussex fedélzetén – Savoya hercegének

Tíz tonna arany a Sussex fedélzetén – Savoya hercegének

A HMS Sussex

A HMS Sussex egy 80-ágyús, közel 500 tengerészt igénylő hatalmas hadihajó volt, az angol Királyi Haditengerészet büszkesége, amely 1693. április 11-én került vízre és december 27-én indult el első útjára Sir Francis Wheeler admirális vezetésével, egy Földközi tenger felé induló flottában, amelyben összesen 48 hadihajó és 166 kereskedelmi hajó volt. (HMS Sussex) 

Az útjukat Cadizban egy rövid időre megszakították, s 1694. február 27-én léptek be a viharos Gibraltári-szorosba. A viharos tengeren 1694. március 1-én a flotta értetlenkedve állapította meg, hogy a Sussex és még 12 hajó eltűnt a viharban. Ezzel összesen összesen 1200 ember vesztette életét, amely a Királyi Haditengerészet egyik legsúlyosabb katasztrófája. A flotta zászlóshajóján utazott Wheeler admirális, aki egy titkos küldetést is végre hajtott volna. Ennek érdekében egy 1693. december 12-i királyi döntés alapján a hajón közel tíz tonna aranypénzt is szállítottak (volna) Savoya hercegének. Ennek mai értéke többszáz millió fontnyi, így az egyik legértékesebb hajóroncs. A hajó jelenleg körülbelül ezer méter mélységben fekszik. A hajótörést a legénységből ketten élték túl, valamint néhány nap múlva az admirális holttestét is kisodorta a víz a partra.  (Tom Freeman illusztrációja a HMS Sussex elsüllyedéséről)

A kincs keresése

Érdekesség, hogy az angol történetírásban 1693/94 február 19-én süllyedt el, amelynek az volt az oka, hogy Anglia még nem tért át a Gergely-naptárra, s ebben az időben még márciusban kezdődött az év, így december és március között mindkét évet kiírták.

A tengerek és óceánok mélyén rengeteg hajóroncs van, amelyek olykor hatalmas kincseket rejtegetnek, amilyen a HMS Sussex kincse is, vagy amilyen a Voetboog aranykincse is volt. A becslések szerint a HMS Sussex elsüllyedt kincse legalább félmilliárd dollárt ér, de akár egy milliárdnyi is lehet.

1998 és 2001 között az amerikai Odyssey Marine Exploration felkutatta a HMS Sussex roncsait, s állításuk szerint 2624 láb (kb. 800 méter) mélységben fekszik. Ennek alapján a cég megállapodott a brit kormánnyal, amely szerint a megtalált és felszínre hozott kincs egy része őket illesse, a többi a brit kormányt. E szerint a felszínre hozott kincs 80 százalékát kapják 45 millió dollárig, 50 százalékát 45 milliótól 500 millió dollárig és 40 százalékát 500 millió dollár felett.

Források – djp

Exit mobile version