DJP-blog

A magyar bárókisasszony – aki mexikói császárné is lehetett volna

A magyar bárókisasszony – aki mexikói császárné is lehetett volna –  Történelmi cikkek a honlapon

Az előzmények

Az első mexikói császár, I. Ágoston két unokáját 1864-ben fogadta örökbe Habsburg Miksa második mexikói császár (Ferenc József öccse és Sisi sógora) és Sarolta császárné (I. Lipót belga király lánya és Viktória királynő unokatestvére). Mivel nekik nem születtek gyermekeik, s próbálták a dinasztiát megalapozni Benito Juarez mexikói elnökkel szemben. Ez nem sikerült, mert Miksát 1867-ben kivégezték Juarez parancsára (vagy mégsem … de ez egy másik történet).

A nagyobbik fiút, a tizenéves Salvador de Yturbite herceget (1849. szeptember 18-án született Mexikóvárosban) a császárné Európába küldte tanulni, s 1867-ig Párizsban élt, majd Magyarországra költözött, mint Miksa fogadott fia. Ferenc József évjáradékot ítélt meg számára, amelynek összegét folyamatosan növelte. A fiatal herceg egy európai körutazása során Velencében megismerkedett és összebarátkozott Mikos Gyula Gáspár báróval és édesapjával báró Mikos Ede földesúrral, akik éppen egy dél-amerikai körútról tértek vissza. A magyar főúr meghívta a trónörököst a Vas és Zala megye határán álló mikospusztai kastélyába, amelyet ő el is fogadott. (a kastély jelenlegi állapota – Forrás: https://elherdaltorokseg.blog.hu)

A báró 1866-ban költözött ide mikosszéplaki kúriájáról, s a maga korában egy fantasztikus komplexumot épített ki – saját áramfejlesztő teleppel, vízellátással és központi fűtéssel. A kétszáz holdnyi tölgyerdő közepén álló kastély környékét angolparkká alakította, csónakázótóval, pálmaházzal és néhány vadászlakkal. (a fényképen a hercegi pár)

A majdnem mexikói császárné

Itt ismerkedett meg a herceg a tőle három évvel idősebb (1846. február 1-én született) Mikos Gizella bárókisasszonnyal, akivel rövid ismeretség után össze is házasodtak 1871. június 21-én. (Az esküvő eredetileg június 19-re volt kitűzve, de az Miksa császár kivégézésének évfordulója volt, ezért elhalasztották két nappal) Az egyházi szertartást és az ezt megelőző szentmisét Szabó Imre szombathelyi megyéspüspök celebrálta a kastély képolnévé alakított nagytermében, aztéán magát az esküvőt is ott tartották. A tanúk báró Funkt Nándor dragonyos alezredes, a király megbizottja és Gludovác József (az örömanya rokona) voltak. Az esküvő jelentőségét mutatja, hogy Ferenc József is elküldte jókívánságait megbízottja utján – s a kor jelentős társadalmi eseménye volt. Pár héttel később jött a hír, hogy a fiatal báró 1871. július 21-én Limában életét vesztette.

A házasságkötés után egy ideig a bírtokon éltek, majd annak eladása után (az após 1873. szeptember 6-án elhunyt, s fiú örököse 1881-ben eladta a kastélyt), a herceg és felesége Velencébe költöztek.

A herceg 1895. február 26-án Ajaccio-ban, alig 45 évesen elhunyt és Velencében temették el. Halálig viselte a trónörökös címet, bár az idő múlásával egyre kevesebb esélye volt a trónra lépésének.

Összesen három lányuk született (Yturbide Mária Jozefa, Yturbide Mária Gizella és Yturbide Mária Terézia) s a legidősebb lányuk (Mária Jozefa) révén a leszármazottaik ma is élnek Ausztráliában.

Az özvegy hercegné 1900 május 1-én újra megházasodott Londonban, férje Jenison-Walworth Emil volt, de gyermeik nem születtek és a második férjét is túlélte, végül 1921. április 1-én hunyt el Grazban, 75 éves korában.

Források

Ha tetszett a poszt – oszd meg!

DJP

Exit mobile version